És un petit respir en un escenari de sequera persistent que trenca la tendència descendent dels embassaments, però que tot just pot endarrerir poques setmanes l'entrada en fase d'emergència. Ara mateix, la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç sumen 45,8 hectòmetres cúbics, mentre que tot just fa 15 dies n'acumulaven 43,9.

Les pluges de l'última setmana han permès invertir un procés de caiguda continuada de les reserves que durava des de l'episodi de precipitació que es va registrar a final d'abril i principi de maig del 2007. Segons han recordat fonts de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) de la Generalitat, a conseqüència d'aquells ruixats, la segona quinzena de maig la conca del Llobregat va guanyar 2,2 hectòmetres cúbics, i la del Ter 2 més. Va ser, però, un episodi excepcional, perquè el decret de sequera de la Generalitat era vigent des del 16 d'abril, i la conca del Llobregat va entrar en fase d'excepcionalitat 1 quasi simultàniament. Després, els pantans van anar perdent aigua setmana rere setmana, i el passat 4 de febrer del 2008 va arribar el nivell 2 d'excepcionalitat.

Avui la situació és una mica diferent, i la línia que marca l'evolució de les reserves des del gener del 2008 repunta per primera vegada als embassaments del Cardener i el Llobregat, perquè hi entra més aigua de la que en surt. La Baells, amb 23,8 hectòmetres cúbics, és al 21,7 % de capacitat. L'aigua hi entra a 3,92 metres per segon i en surt a 0,5. A la Llosa del Cavall passa una cosa semblant. Té 10,2 hectòmetres cúbics (el 12,8 %), l'aigua hi arriba a 2,7 metres per segon i en surt a 1,5. I Sant Ponç, amb 11,8 hectòmetres, és al 48,5 % de capacitat.

A Solsona ciutat, segons dades de precipitació de l'observatori dels Bombers, des de l'1 d'abril fins ara s'hi han acumulat 37,7 mil·límetres, més del doble que en tot el març (15,9) i molt més que el febrer (23,1) i el gener (21,7). Tanmateix, l'ACA adverteix que tot plegat, si no plou més, només pot servir per endarrerir l'entrada en fase d'emergència al Llobregat fins al maig.