Aquest nou equipament substituirà la biblioteca actual que es troba en un espai reduït i ja no s'hi poden ampliar els serveis que ofereix ni encabir-hi més llibres, segons explica la regidora de cultura de Sant Vicenç Montse Guiu.

En la memòria del projecte de biblioteca que l'Ajuntament ha presentat a la Generalitat per obtenir ajudes del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) es contempla la construcció d'un edifici de dues plantes. La idea és destinar la planta baixa a tot el fons bibliogràfic i habilitar-la com a sala de consulta mentre que el primer pis es destinaria a sala d'estudi i s'hi podrien instal·lar els ordinadors i la resta de material de l'apartat audiovisual. Tot i això, Guiu deixa molt clar que «es tracta d'una proposta que està subjecte a modificació» perquè el mateix ajuntament convocarà «un concurs d'idees i després es decidirà quin és el projecte més adequat i més viable».

Segons la memòria valorada el nou equipament tindria un cost estimat de 2,7 milions d'euros (465 milions de pessetes). D'aquest important, el consistori ja ha aconseguit finançament per una tercera part mitjançant el PUOSC. Recentment la Generalitat ha confirmat una aportació de 334.000 euros a través del pla general i 600.000 més per mitjà del pla específic de biblioteques. Ara, l'ajuntament està pendent de la resolució de les sol·licitud presentada al programa de subvencions de la Xarxa Barcelona Municipis de Qualitat de la Diputació per aconseguir més finançament.

Guiu també explica que «l'equip de govern ja vam consensuar que fer la biblioteca seria una prioritat perquè és un equipament que ja fa molts anys que volíem i sembla que ara ho podem tirar endavant». A més, la regidora també explica que la biblioteca actual té problemes per encabir tots els llibres que arriben degut a la manca d'espai del local actual situat als baixos d'un edifici del carrer Maria Gimferrer.

La societat Ateneu, antiga propietària de l'edifici, el va cedir a l'ajuntament el maig del 2007. Tot i que l'acord de cessió no s'establia si s'havia d'enderrocar o rehabilitar la construcció, que ja es trobava en un avançat estat de deteriorament, si que deixava del tot clar que s'hi havia de construir un equipament de caire cultural, lúdic o educatiu i tampoc pot vendre ni cedir el terreny a tercers.