Aquest espai (www.museu.lapatum.cat) va ser presentat tot just dissabte. La formació independentista considera que la Patum cal situar-la en el context dels Països Catalans i que la referència 'Espanya' al web 'difon una imatge equivocada del sentiment nacional de la majoria dels berguedans i les berguedanes'. La moció d'ERC, presentada a instància de les JERC, serà debatuda en el ple ordinari d'aquest dijous.

En un acte organitzat al Pavelló de Suècia, i que va comptar amb la presència de desenes de persones, l'Ajuntament de Berga va presentar aquest cap de setmana el museu virtual dedicat a la festa de la Patum. Un treball dirigit pel grup de recerca Museia, un grup d’investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) que treballen en la vinculació entre les tecnologies amb la museologia i el patrimoni. El web, www.museu.lapatum.cat, pot ser consultat per a qualsevol persona que ho desitgi des d'aquest diumenge.

En el moment d'accedir a l'apartat museu, el visitant visualitza d'entrada la Terra, i lentament se'l transporta als espais més concrets fins a situar-lo sobre la plaça de Sant Pere de Berga, la plaça on es desenvolupa el gruix de la festa berguedana. La primera referència de la ubicació de la festa de la Patum, segons els autors del web, és Espanya.

El grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a l'oposició a l'Ajuntament de Berga, a instàncies de les Joventuts d'Esquerra Republicana, presentarà en el ple de dijous una moció en la qual es reclama de l'equip de govern (CiU) a que es comprometi a retirar la paraula 'Espanya' (en tots els idiomes) del web del Museu de la Patum abans de 31 de desembre de 2008. També se sol·licita que la festa de la Patum se situï en els 'Països Catalans' i que el web també sigui traduït en euskera i en gallec 'el més aviat possible'.

Per a Mònica Grandia, portaveu de les JERC en el Berguedà, l'equip de govern i els autors del web no han estat afortunats en aquest aspecte i els reclama que facin la rectificació 'quan abans millor'.

Grandia recorda que la Patum és una de les màximes expressions de la cultura catalana i que els berguedans senten vincles emocionals vers aquesta festa.