Mirella Cortès, cap de grup, assegura que «el govern, a instància del nostre partit, ha actuat i reclamat a l’empresa que demani les llicències corresponents en un màxim de 30 dies».

ERC explica que els últims mesos Iberpotash ha dut a terme diferents actuacions dins del seu recinte sense demanar llicència d’obres a l’Ajuntament. Entre aquestes actuacions, Mirella Cortès n’enumera algunes com «haver pintat la façana, fer moviments de terres entre la Botjosa i el Lleó, fer moviments de terres al Cogulló, col·locar una tanca al voltant de la bassa del Cogulló i haver entrat màquines al bosc». Per a Cortès, si aquest procés no hagués estat denunciat, les llicències no s’haurien demanat.

És en aquest sentit que Cortès denuncia el comportament de l’Ajuntament, ja que «Iberpotash ha de ser com tothom, com qualsevol altra empresa o ciutadà». És per això que des d’ERC expliquen que «continuarem demanant explicacions i, si cal, presentarem una moció perquè l’administració se salta les normes». Així, Cortès afirma que «l’Ajuntament fa els ulls grossos amb Iberpotash», i fonamenta les seves acusacions dient que «el consistori sallentí no ha obert cap expedient, ni ha sancionat l’empresa».

Per la seva banda, l’alcalde de Sallent, Jordi Moltó, explica que de les tres llicències que havia de demanar Iberpotash una la va requerir l’equip de govern per iniciativa pròpia abans de la denúncia d’ERC, mentre que les altres dues es van requerir per part de l’equip de govern quan ERC i Prou sal! van presentar una instància. Moltó també assegura que «ara que sabem que han fet obres sense llicència se’ls obrirà l’expedient que els correspongui, com a tothom». I Empar Arenas, regidora d’Urbanisme, assegura que l’equip de govern «en tenia coneixement abans de l’entrada d’instàncies, i ja constava a les actes de la comissió d’Urbanisme». Arenas assegura que «s’havia quedat verbalment amb l’empresa que les demanarien i s’ha entregat el requeriment».

La instància de Prou Sal!, pel que fa a l’actuació a la façana, va entrar el dia 3 de novembre, la d’ERC, pels moviments de terra, el dia 4. L’Ajuntament, el dia 5, va entregar el requeriment a Iberpotash, «encara que ja s’havia parlat amb ells», assegura Arenas. El dia 14 de novembre entra una nova instància de Prou Sal!. A partir del dia d’entrega dels requeriments, l’empresa té 30 dies per presentar la sol·licitud de llicència d’obres.

Des de l’empresa minera Iberpotash han assegurat que «és cert que encara no s’han demanat les llicències» per portar a terme totes aquestes actuacions. Justifiquen el seu comportament pel moment complicat pel qual està passant l’empresa «amb la parada d’aquests dies», i asseguren «que se sol·licitaran totes en bloc durant aquesta setmana». Des de l’empresa comenten que els va arribar un requeriment per part de l’Ajuntament per demanar les llicències en un màxim de 30 dies i «ho farem durant aquesta setmana, que encara som dins de termini».

Iberpotash explica que la tanca que s’està instal·lant a la presa del Cogulló és una actuació que s’ha dut a terme «com a requeriment de la direcció general de Mines de la Generalitat». L’Agència Catalana de l’Aigua també s’ha involucrat en l’obra, ja que després de comprobar la mala col·locació de la tanca va ser l’encarregada d’«indicar-ne la correcta posició». La tanca, de color verd, s’ha col·locat «com a mesura de protecció dels recurrents actes vandàlics».