Aquest pou està en desús des de fa dos anys i des de llavors, l’Ajuntament de Súria, amb la col·laboració d’Iberpotash, treballa per veure com es pot continuar traient rendiment de les instal·lacions mineres. Segons ha avançat l’alcalde del municipi, Antoni Julián, el treball que s’està fent, i que disposa d’una subvenció del departament de Treball de la Generalitat, analitza tant les potencialitats turístiques del pou miner com les docents. Alhora no descarta que inclogui les instal·lacions mineres d’Iberpotash que continuen actives en el marc d’un projecte de desenvolupament de turisme industrial.

Aquest treball complementarà els treballs previs que va fer l’any 2006 la Diputació de Barcelona, just quan el pou miner, del qual s’extreia potassa, va deixar de funcionar. Aquells primers treballs plantejaven la possibilitat d’utilitzar les instal·lacions per mostrar a estudiants el funcionament de les mines i de la maquinària d’obra pública. En el projete de l’escola minera hi ha involucrada la UPC. També s’estudiava l’explotació turística de l’antic pou miner.

Segons ha explicat l’alcalde, Antoni Julián, aquest nou treball, que es vol presentar a final de gener o principi de febrer, aprofundirà molt més i concretarà les potencialitats docents i turístiques d’aquestes instal·lacions. A més, en principi, descarta algunes de les primeres idees que es plantejaven, que susciten problemes de seguretat. De tota manera, Julián ha manifestat que «potser s’hi pot trobar solució». Per exemple, s’havia parlat de desmantellar l’antiga cinta que servia per transportar el material extret al pou fins a la planta. A l’estiu, però, tant l’Ajuntament com l’empresa Iberpotash van exposar la seva voluntat de donar-hi un nou ús. S’havia apuntat la possibilitat que pogués ser utilitzada com a passarel·la per a un recorregut mediambiental a l’entorn del Cardener.

Julián ha destacat que el treball s’ha fet amb la complicitat de l’empresa minera Iberpotash, propietària del pou i que, a banda de col·laborar-hi, podria entrar a formar part del projecte que en sorgeixi, incorporant-hi les instal·lacions en actiu. De fet, l’estudi de potencialiats turístiques té en compte tota l’àrea d’influència de la mineria a Súria, inclòs el salí.

Iberpotash va deixar d’explotar el pou número 4 de les mines de Súria el 31 d’agost del 2006, després de més de 81 anys d’explotació i amb l’objectiu de concentrar l’extracció de potassa a la zona de Cabanasses. El pou número 4 de les mines de Súria es va obrir el 1925, i les successives generacions que miners que hi van treballar en van extreure gairebé 50 milions de tones de mineral. Actualment encara hi ha un equip que s’encarrega de fer el manteniment de les galeries.