Si la convocatòria de la sessió prospera, els republicans ja han fet saber a l´executiu local que el seu vot serà negatiu i que promouran, «juntament amb més col·lectius ciutadans, una campanya de sensibilització i de mobilització contra el PAUM i el model de poble que porta implícit».

Esquerra va transmetre aquesta posició per escrit a l´alcalde, Josep Maria Ginestà, a final de la setmana passada, segons ha concretat Jaume Grau, regidor d´aquesta formació. Aquest pla d´actuació defineix els nous sectors de creixement del municipi, que es concentren en tres punts: al sud, entre la línia del tren i la zona esportiva; més al nord, entre la C-55 i el límit del nucli urbà, i al sector de la Serreta. ERC discrepa principalment de les densitats d´edificació que s´hi preveuen, segons ha concretat Grau, ja que «estem parlant d´una previsió que ens portaria a créixer fins a 5.000 habitants -ara són uns 1.700- quan nosaltres apostem per una població màxima de 3.000 a 3.500 habitants». El cas més «greu» és el del sector de la Serreta (pla d´actuació 8), que ja s´està desenvolupant i on, segons els republicans, és previst fer 175 habitatges en blocs de pisos, «amb una densitat de 102 habitatges per hectàrea».

En el document lliurat a l´alcalde, Esquerra argumenta el rebuig al pla perquè «porta implícit» un model de territori «que identifica progrés i modernitat amb creixement il·limitat, en un territori que és limitat». A banda de la retirada del PAUM, en el mateix escrit ERC demana l´obertura d´una moratòria dels processos urbanístics i l´inici d´un procés participatiu «d´anàlisi i d´actualizació» del pla general del 1998, ja que consideren que el debat que es va obrir al voltant del nou pla ara fa un any va quedar frustrat.

ERC ja va lliurar a l´equip de govern una proposta d´acord fa un mes en què detallava les condicions que plantejaven per poder aprovar el PAUM, «però no vam rebre cap resposta», segons Grau. En aquell document, Esquerra plantejava, entre altres aspectes, que el nombre màxim d´habitants de Callús fos de 3.500 i situa la densitat màxima de sostre edificable en 0,60 m2 de sostre per metre quadrat de sòl, «homogènia» per a tots els plans urbanístics on no s´hagués iniciat la construcció de nous habitatges.

També es reclamava la definició de les zones d´aparcament a raó, com a mínim, d´una plaça per a turismes per cada 40 m2 d´habitatges o equipament. Esquerra reclama, a més, un creixement concentrat entre la C-55 i el riu, i en aquest sentit critica que es prevegi un nou sector residencial a la zona dels Manxons, a la banda de la carretera de Sant Mateu.