La primera empresa que s’hi instal·larà serà SAICA, que ha manifestat el seu interès d’ubicar-se a la futura àrea industrial l’any 2011 i traslladar-hi dues plantes que té al Prat de Llobregat i Barcelona dedicades a la fabricació de cartró, segons han fet saber des de l’Ajuntament.

El consistori, amb els vots a favor del govern del PSC i l’abstenció de la resta de grups municipals, ha fet l’aprovació inicial de la modificació puntual del pla general en aquest àmbit, molt pròxim a Brians 1 i 2. L’alcalde, Enric Carbonell, explica que, tot i que hi ha pendent, en una data molt pròxima, la revisió del pla general, el govern municipal ha decidit tirar endavant aquesta modificació pels beneficis que creuen que portarà, atesa la possibilitat de «diversificar l’activitat» econòmica local. Carbonell afegeix que l’Ajuntament «es va fer seu» l’interès manifestat per la companyia cartronera i que «vam veure que havíem de ser capaços de poder encaixar aquesta conveniència amb els interessos com a municipi». L’area de la qual ara es tramita la modificació ja era prevista, diu, com a futur espai per a activitats econòmiques en els criteris previs de la revisió del pla general, redactats fa uns anys. Per a l’alcalde, la decisió d’impulsar aquest polígon s’ha fet per «criteris econòmics i també criteris socials». El nou polígon, segons l’alcalde, serà «una àrea econòmica que pot donar feina a unes 3.000 persones». A més, ha destacat que la planta de SAICA no serà una indústria paperera i, per tant, no tindrà les exigències d’aigua d’aquesta.

El trasllat de SAICA a Sant Esteve es preveu que generi uns 500 llocs de treball directes, parcialment coberts pels empleats que es traslladaran de les actuals plantes, i també ocupació indirecta.

Carbonell ressalta, a més a més, que la creació de la nova zona industrial no només permetrà diversificar i ampliar les activitats econòmiques del municipi, sinó que també «pemetrà vertebrar el barri de Can Bargalló, tant la urbanització com el Can Bargalló històric, una actuació que d’una forma independent no seria possible». Can Bargalló, en la configuració actual del terme, queda allunyat de les zones industrials del polígon Anoia i a uns quants quilòmetres del nucli urbà del poble. Al barri s’hi accedeix per un camí estret entre les vinyes.

«Tots aquests avantatges, sumats, és el que ens ha mogut a no perdre l’oportunitat de determinades situacions que passen al municipi», ressalta Carbonell. El consistori, del nou àmbit industrial, disposarà d’una reserva de sòl de 30.000 metres quadrats, «que permetrà el desenvolupament d’activitats d’interès social», segons fonts de l’Ajuntament. L’alcalde ha avançat que una part dels terrenys del consistori podrien servir perquè s’hi traslladessin empreses que actualment són dins del nucli urbà.