La directora general del Medi Natural del departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat, Núria Buenaventura, va inaugurar ahir a Bellver les noves oficines del seu departament a la Cerdanya. Des d’avui, doncs, els serveis d’aquest departament abandonen l’ocupació provisional que feien de les dependències que el departament d’Agricultura té a Puigcerdà. A la inauguració hi van assistir l’alcalde de Bellver, Xavier Porta, i el president del Consell Comarcal, Joan Pous, que fa uns dotze anys va començar, com a alcalde de Bellver, les gestions per aconseguir l’equipament inaugurat.

Sobre l’assumpció d’un cert rol de capitalitat comarcal per part de Bellver, l’alcalde de Bellver va argumentar que el municipi, d’entrada, assumeix el rol de capital de la subcomarca de la Batllia i el Baridà i que a partir d’aquí està disposat a assumir serveis i equipaments comarcals. Xavier Porta, que va remarcar que no té cap intenció d’entrar en competència amb Puigcerdà, va afirmar que Bellver hi és «a les verdes i a les madures» i va recordar que en el seu dia ja va acceptar acollir l’abocador comarcal. En aquest sentit, va emfasitzar que rebre el servei de Medi Ambient «és un honor» i va manifestar que el departament d’Agricultura també es podria traslladar a Bellver. Porta va explicar que «és un tema de què s’ha parlat alguna vegada, bàsicament perquè el pes de la baixa Cerdanya en agricultura és molt important». Igualment, hi va afegir que «si mirem les plantilles, per exemple, d’Agricultura, de vint persones que hi pot haver, 18 són de la baixa Cerdanya». Per la seva part, Joan Pous va argumentar que, com a president del Consell Comarcal, després de reconèixer el paper de Puigcerdà, considera positiu que els municipis de la comarca vagin assumint rols de capitalitat. Pous es va definir com un defensor del «centralisme geogràfic» perquè acosta els serveis a la població. La nova oficina del departament de Medi Ambient i Habitatge ocupa uns locals de l’antic sequer i fa 512 metres quadrats construïts, 215 dels quals són per a oficines i serveis. L’obra ha comportat una inversió de 630.000 euros i ha estat possible executar-la arran de la gestió de l’anterior govern local de Bellver, que en el seu dia va aconseguir traslladar a Bellver uns serveis de l’administració que eren a Puigcerdà.

Prova pilot amb biomassa

La nova oficina disposa de recepció, sala de reunions, dos despatxos, sala de treball per a la vintena d’agents, vestidors, servei adaptat, magatzem, arxiu i aparcaments. L’edifici utilitza un sistema de calefacció amb biomassa procedent dels arbres dels boscos de la comarca. En aquest sentit, Núria Buenaventura va remarcar que l’experiència de Bellver servirà de prova pilot per anar implantant en altres centres del departament la calefacció per biomassa. L’acte es va cloure amb un brindis amb cava.