El Mercat d´Art de l´Anoia, el SARTC 2008, va inaugurar-se divendres al vespre davant d´un Teatre de l´Ateneu ple a vessar i a l´expectativa de les actuacions que s´anaven entrecreuant dalt de l´escenari. Amb dotze edicions a l´esquena, el tretzè Mercat d´Art es presenta com una aposta sòlida i consolidada. I és que durant els darrers anys s´ha complert l´objectiu principal del mercat: apropar l´art al gran públic i donar a conèixer nous artistes d´arreu de Catalunya.

L´artista igualadí Gaspar Rica va ser l´encarregat de donar el tret de sortida a la inauguració. Amb la videoperformance «El color de les emocions», Rica va elaborar un espectacle on es barrejaven diferents disciplines artístiques. Una llibreta en blanc projectada en una gran pantalla es va anar omplint de pintures, de vegades abstractes i d´altres de més reals, en què es podia observar com del no-res sorgia una obra artística. Frases com «Una emoció és un sentiment que travessa el pla material» o «L´amor de veritat és la tasca desinteressada per crear un espai perquè l´altre sigui qui sigui» ens deien silenciosament que l´art ens arriba molt endins. Amb aquesta actuació, Gaspar Rica volia «despertar la consciència sobre la immigració que arriba amb les pasteres».

Amb el lema «Vine al SARTC, regala art», el mercat d´enguany es presenta més variat i amb més activitats que mai. Més de noranta artistes van presentar-se al concurs per poder exposar les seves obres. Finalment s´han escollit 31 artistes i més de 700 obres, amb un gran ventall d´estils pictòrics i amb preus assequibles per a tothom. Els tallers i el cinema contineuen com a activitats paral·leles al mercat. D´entre aquests actes, destaca l´exposició «Art Camp: Colors per al planeta», on 35 artistes de tot el món parlen sobre medi ambient coincidint que en- guany és l´Any Internacional del Planeta Terra per a la UNESCO. Segons Faust Campanar, organitzador de l´exposició, «la proposta neix de la gent que ha d´abandonar la seva terra» i tracta sobre «la problemàtica mediambiental». La regidora de Cultura de l´Ajuntament d´Igualada, Maria Enrich, va senyalar que la iniciativa de la UNESCO «ens permet veure art que ve de molt lluny i al mateix temps un altre que ve de molt a prop».

Una de les novetats del SARTC d´enguany són els vals de descompte en les obres que superin els 80 euros:; «amb aquesta proposta hem volgut desafiar la crisi», va explicar el president de l´Ateneu, Miquel Canet.

El padrí de l´edició d´enguany ha estat Agustí Puig, pintor, escultor i gravador reconegut internacionalment. La seva obra desprèn «energia i força». Recentment es va poder veure l´obra de l´artista a la pel·lícula de Woody Allen «Vicky Cristina Barcelona», i és que Puig va ser l´encarregat d´ambientar amb els seus quadres diverses escenes de la pel·lícula. Agustí Puig va sorprendre´s del muntatge del SARTC i va destacar que «l´art dóna calidesa i amb això es pot estalviar molta calefacció, perquè una casa amb les parets buides és molt freda». L´artista convidat va «encoratjar» els pintors que no han estat seleccionats perquè no es desanimin i va afirmar que «tothom és artista d´alguna manera, el que s´ha de fer és agafar les qualitats i treballar-les».

I per tancar l´acte d´inaguració es va optar per una altra disciplina artística, la dansa. Mariona Camèlia i Miquel Fiol van pujar a l´escenari amb l´espectacle «L´un amb l´altre», que combinava el ballet amb la dansa contemporània a partir de moviments suggerents i jocs d´ombres.

El SARTC estarà obert fins al 5 de gener, amb l´horari de 5 de la tarda a 2/4 de 10 del vespre.