La fira de la tòfona ha esdevingut un aparador d´aquest fong -encara desconegut, tot i que és mol preuat en el camp de la gastronomia i té una cotització econòmica molt elevada, especialment de cara a les festes de Nadal-, de les seves característiques i de les seves possibilitats de desenvolupament dels sectors agrícola i forestal i turístic. L´interès per aquest món és notable, com ho palesa el fet que el certamen berguedà ha atret un cultivador de tòfones d´Austràlia i periodistes de mitjans francesos i italians, que aquest cap de setmana han fet el seguiment de la mostra.

La celebració de fires dedicades a la tòfona és habitual en altres zones amb tradició d´aquests fongs de l´estat espanyol, i, paradoxalment, a Catalunya, que té una gran riquesa de tòfones, no se n´havia fet mai cap. Cal Rosal ha volgut aprofitar la seva tradició i potencial en la micologia per fer una aposta de futur, ja que consideren que les tòfones han d´obrir moltes portes si se saben aprofitar les oportunitats. A més, la fira neix amb una clara voluntat divulgativa per donar el màxim d´informació sobre les tòfones silvestres, les varietats que n´existeixen, com es cullen, els preus que se´n paguen en funció del tipus que siguin i sobre el seu cultiu.

El director de la mostra i especialista del món de la tòfona, Pere Muxí, ha explicat que «es vol convèncer el sector agrícola i forestal que la tòfona és una oportunitat per a la nostra comarca». En aquest sentit, ha dit que el Berguedà, amb una arrelada tradició boletaire, és productor de tòfones i que aquest fong, convenientment gestionat, podria generar guanys econòmics en diferents sectors. A més, allargaria la temporada boletaire, ja que les tòfones d´hivern, les preuades tuber melanosporum, es comencen a collir a partir del 15 de novembre, quan la temporada de bolets ja va de baixa.

Un dels moments àlgids de la fira tofonaire es va viure ahir al migdia amb la demostració de cuina de la tòfona amb degustació final dels plats gratuïta. La classe va ser a càrrec del cuiner berguedà Oriol Rovira i el director de l´escola d´hostaleria Joviat de Manresa, Màrius Ferrer. Les demostracions van culminar amb una degustació d´un risotto amb tòfona negra que ningú no es va voler perdre. El certamen també va incloure un concurs de la tòfona més gran. Hi van prendre part tres participants. El guanyador va ser Josep Alhama, de Prats de Lluçanès, amb un espectacular exemplar de 510 grams. Aquesta tòfona es va posar a subhasta per destinar els diners que s´obtin- guessin a La Marató de TV3. En quedar deserta, el guanyador va decidir donar el preu de la tòfona a aquest acte solidari en nom de l´Associació de Tofonaires del Berguedà. Al matí, els espectadors van poder gaudir d´un concurs d´habilitat de gossos tofo- naires, que va aplegar sis participants. El guanyador va ser el gos Tro, de Josep Riera, de la Garriga. El concurs va consistir a fer que els animals trobessin en el mínim temps possible unes tòfones que s´havien colgat prèviament.