Alfons Ferrer, que dirigeix l´estació d´esquí prepirinenca des de l´any 2000 (quan va canviar de propietaris), és un director no gens habitual, ja que prefereix el treball a peu de pista que no pas el despatx. Al llarg d´aquesta entrevista, l´aparell de ràdio que el comunica amb els treballadors de l´estació no ha parat de sonar una vegada i una altra, mentre Ferrer transmet múltiples instruccions.

-Què ha canviat al Port del Comte des que va agafar-ne les regnes, l´any 2000?

-Quan es va construir, el Port del Comte era una estació molt moderna, però quan vam fer-nos-en càrrec passava per una mala època. En aquests vuit anys l´hem actualitzat i posat al dia, i actualment podem anar amb el cap ben alt, perquè tenim una estació d´esquí digna, amb cara i ulls.

-Tot sembla indicar que aquesta temporada d´esquí serà molt bona.

-És cert que hem començat molt bé. Si el temps acompanya crec que tindrem una bona temporada, però encara és molt aviat per fer valoracions. El nostre repte és tenir les instal·lacions en funcionament des de la Puríssima (a inici de desembre) fins per Setmana Santa (a mitjan abril); a partir d´aquí, qualsevol ampliació de les dates és positiva per a nosaltres.

-Quines novetats ofereix el Port del Comte als esquiadors?

-Hem col·locat més tanques paravent; hem construït dues pistes de 135 metres (una per baixar amb trineu sobre la neu i una altra per practicar el ´tubby´ o descens en una pista amb el terra de plàstic). A més a més, hem adquirit vint-i-cinc nous canons per fer neu artificial, i això suposa incrementar de dos quilòmetres la producció de neu, per arribar, així, als vint quilòmetres, una xifra interessant.També hem construït una segona planta de producció de neu, amb la qual fabriquem més neu en menys temps, i d´aquesta manera tenim un consum energètic menor i ens fa ser més sostenibles.

-Quines són les millors condicions per produir neu?

-Una temperatura inferior als 7 graus negatius, humitat baixa i poc vent. Fins ara, les condicions són molt favorables, tot i que jo sóc un ferm partidari de la neu d´estiu.

-La neu d´estiu?

-Sí. Quan s´acaba la temporada d´esquí ens posem a treballar immediatament, sigui sembrant gespa a les pistes, retirant-ne els rocs... Així, quan arriba un altre cop la temporada, es pot practicar l´esquí amb menys neu de la que necessitaríem si no haguéssim actuat durant la primavera i l´estiu.

-Amb les millores d´aquesta temporada, l´estació del Port del Comte ja és enllestida?

-En una estació d´esquí sempre hi falten coses, i el Port del Comte encara és en fase de creixement. Ens falten més remuntadors, més canons per fer neu artificial, etc. Són projectes de futur que, depenent del funcionament de l´estació, es faran més aviat o més tard.

-Considera que la crisi econòmica actual reduirà el nombre d´esquiadors?

-Allò que ens preocupa més és la manca de neu. Evidentment, la crisi es notarà, però estem preparats per a aquestes situacions difícils, i penso que si tenim neu hi haurà esquiadors. Potser es portaran l´entrepà en comptes d´anar a dinar al restaurant, potser pujaran quatre persones en un sol cotxe, potser esquiaran menys dies, però si tenim les pistes en condicions la gent vindrà.

-El Port del Comte és l´estació d´esquí del Principat que és situada més al sud. Com els afecta la situació geogràfica?

-Som l´estació del Prepirineu, i aquesta situació té avantatges i inconvenients. Tenim menys neu que les estacions pirinenques, però som més propers als centres urbans, tenim molts dies de bon temps i som una estació ideal per als debutants i per a les famílies. Cada estació d´esquí ha de saber aprofitar la seva situació geogràfica, i el Port del Comte és el primer referent turístic del Solsonès.