Durant el mes de desembre s´han dut a terme proves en la il·luminació exterior del centre penitenciari, unes proves que han suposat d´entrada una notable reducció de la contaminació lumínica de la presó, que per qüestions de seguretat s´ha de mantenir amb il·luminació exterior quan cau el sol. «El que no podia ser és que després de tot el que s´ha fet perquè aquest centre fos respectuós amb el medi ambient, ara no es pogués ajustar la il·luminació», afirma Martínez, tot i que també es mostra comprensiu envers les necessitats que per qüestions de seguretat pugui tenir el servei penitenciari.

La seguretat exterior de Lledoners es fonamenta en un sistema de videovigilància a través del qual es controlen tots els racons de la presó. Aquest centre no fa una vigilància directa de les instal·lacions a través de les torres elevades, que havien esdevingut uns elements identificadors de les presons. El que estan fent els tècnics és ajustar tant la intensitat com l´orientació dels focus que hi ha. Fins i tot, segons ha explicat l´alcalde santjoanenc, hi podria haver alguna zona en la qual es pogués prescindir de la il·luminació.

Ezequiel Martínez s´ha mostrat convençut que les proves que s´estan duent a terme en aquests moments han de portar a una reducció de la contaminació lumínica de la presó, un fet que havia estat criticat tant pels veïns de la zona, com per ciutadans de Sant Joan, com pels partits que formen part del ple. «No forçarem la situació, tenint en compte que es tracta d´un centre penitenciari», assegura Martínez, però afegeix que «l´argument de la seguretat ha de poder estar en harmonia amb el respecte als criteris mediambientals».

Les últimes iniciatives que hi ha hagut per tal de reduir la contaminació lumínica les ha presentat el grup de CiU a l´Ajuntament de Sant Joan. En una moció que es debatrà en el proper ple ordinari que celebri la corporació, el grup convergent reclama a l´Ajuntament que encarregui una auditoria tècnica lumínica sobre el compliment de la legalitat de la il·luminació d´aquest centre. I segons quines siguin les conclusions de l´estudi, es proposa que l´Ajuntament insti la Generalitat a fer complir els requisits legals establerts. El tercer punt de la moció reclama que es faci un seguiment de la il·luminació de la presó i que hi hagi una informació permanent al ple de la corporació.

Des de CiU s´assegura que la il·luminació afecta el comportament del bestiar en algunes granges properes i de diferents espècies animals del Pla de Bages, algunes de les quals s´assegura que estan en perill d´extinció.