Amb aquesta idea es vol contractar un tècnic en turisme rural al qual se li encarregarà també que aconsegueixi augmentar el nombre de socis a l'associació. L'entitat aglutina a dia d'avui el 70% de la cases de turisme rural de la comarca.

Antoni Rovira, de Cal Cots, de Viver i Serrateix, és el nou president de l'Associació d'Agroturisme del Berguedà des del passat mes de novembre. El seu càrrec va se reelegit en l'assemblea de socis. Rovira substitueix així a la fins llavors presidenta, Carme Sellés, que ha ocupat aquest càrrec en els últims sis anys.

Rovira i els membres de la junta s'ha marcat diferents objectius en la nova etapa que ara comença. Obrir nous mercats, principalment a Europa, Canadà i Estats Units; impulsar l'ocupació de les cases els dies feiners; millorar la central de reserves i, crear una nova web, són només algunes de les iniciatives previstes per la nova junta.

Rovira considera que la crisi no s'ha notat en el sector del turisme rural i que el 2008 ha estat un bon any d'ocupació, molt similar a la que s'ha registrat en anys anteriors. Amb una mitjana d'ocupació del 85-90% durant els caps de setmana, dies festius i temporada alta d'estiu, el president creu que ha arribat el moment d'intentar vendre el turisme rural en dies feiners i oferir aquest servei a col·lectius professionals, a preus que facin atractiva l'oferta.

L'Associació d'Agroturisme del Berguedà disposa de 73 cases adherides, amb 42 socis, i una oferta de prop de 700 places. És el 70% de l'oferta total que té la comarca amb aquest tipus d'establiments turístics. El 30% restant no es troba encara afiliat a l'entitat. En total, la comarca té 104 cases de turisme rural, la qual cosa representa més d'un miler de places d'oferta.

Un dels objectius de la nova junta de l'associació és captar l'interès dels no associats i aconseguir la seva afiliació. Abans, però, segons el president, és necessari que l'entitat hagi aconseguit algunes de les seves fites amb la idea de demostrar als més incrèduls dels beneficis d'estar dins de l'associació.

L'entitat no disposa en aquests moments de determinades dades, com ara la quantitat de cases que fan competència deslleial o quina és la creació de llocs de treball que ha generat el turisme rural a la comarca. En relació el primer aspecte, però, Rovira ja ha avançat que en breu els clients sabran quines són les cases que compleixen el requisits mínims exigits per la Generalitat per oferir el servei de turisme rural. Aquestes cases seran reconegudes amb un distintiu que concedirà la Generalitat i, així, quedaran al marge els establiments il·legals.

La importància del sector del turisme rural a la comarca del Berguedà queda avalat pels més de tres milions d'euros de facturació anual, en una dada aproximada. L'associació vol treballar en els propers mesos en l'obtenció d'unes estadístiques més acurades.