Es tracta dels agents cívics que de dilluns a dissabte recorreran els carrers de la ciutat no per sancionar sinó per conscienciar els ciutadans sobre conductes incíviques, també per informar-los, difondre nous hàbits, repartir material específic, recollir suggeriments o queixes dels ciutadans i detectar incidències i informar-ne el consistori. Es tracta d’una iniciativa que ja s’ha aplicat en diferents ciutats catalanes però que encara és força nova a la Catalunya central. En aquest àmbit, Berga és una de les primeres ciutats a estrenar la figura dels agents cívics.

El nou servei s’emmarca en una iniciativa anomenada Berga Cívica, que l’alcalde de Berga, Juli Gendrau, i el regidor de Governació, Ramon Bajona, van presentar ahir. Els nous agents cívics són cinc persones (tres dones i dos homes) que el consistori berguedà ha seleccionat a través del servei d’ocupació Ocupa’t. S’ha buscat un perfil de persones que tinguin habilitats socials, empatia i capacitat per resoldre conflictes atesa la naturalesa de la seva feina. Es tracta d’Àngels Aguilar, Romina Ruiz, Iolanda Ruiz, Marc Eroles i Manel Fernández, exregidor del PSC a la ciutat.

Els agents cívics treballaran de dilluns a dissabte. Els dies feiners seran al carrer des de les 8 del matí fins a les 2 de la tarda i des de 2/4 de 5 de la tarda fins a 2/4 de 9 del vespre. El dissabte l’horari serà de les 9 de matí a les 2 de la tarda i de 2/4 de 5 de la tarda a 2/4 de 9 del vespre. Tots estan rebent formació per part del consistori per conèixer les normatives que hauran de fer respectar i poder informar-ne els ciutadans, així com conèixer el funcionament intern del consistori per poder canalitzar les queixes o suggeriments dels berguedans. Se’ls distingirà fàcilment perquè duran unes gorres negres, un anorac negre i vermell amb el logotip Berga Cívica estampat a l’esquena.

El regidor de Governació, Ramon Bajona, va explicar que els eixos d’actuació dels agents cívics se centraran en el civisme mediambiental i urbanístic. En el primer camp els agents informaran, per exemple, que cal separar les diferents fraccions de residus, que cada fracció s’ha de dipositar al contenidor corresponent i que cal respectar els horaris per llençar les deixalles. També té una importància especial el capítol sobre la tinença d’animals, ja que formarà part de la seva feina conscienciar i infomar sobre les obligacions dels amos d’animals domèstics com procurar que no molestin els veïns, que cal dur-los lligats, i recullir-ne els excrements. Unes altres matèries competència seva seran el soroll als habitatges i a la via pública, la mobilitat i el civisme urbanístic, entre altres

En la presentació d’ahir, l’alcalde de Berga, Juli Gendrau, va destacar que els agents cívics seran «els ulls i les orelles de l’Ajuntament» als carrers. Inicialment aquest servei té una durada prevista de mig any, tot i que el govern municipal vol obtenir noves ajudes per ampliar-ne el període d’aplicació.