Solà ha destacat que la comissió ha tractat una altra alternativa, a iniciativa de l'Ajuntament, per tal que la variant afecti menys el sòl urbanitzable i satisfaci les necessitats del municipi de Solsona i del seu entorn. El director general d'Urbanisme ha explicat que, més endavant, la proposta s'analitzarà amb més deteniment.

El director general d'Urbanisme, Pere Solà, ha recordat que l'alternativa que proposa l'Ajuntament de Solsona seria una variant composta pel traçat de la variant sud i d'un traçat que correspondria a l'estudi de la variant nord. Solà ha explicat que la variant es vol ajustar més al sòl edificat del territori, que relliga més les carreteres existents i que hauria de satisfer les necessitats de Solsona i del territori. De moment, però, el POUM fa una reserva de sòl per a la variant sud fins que es decideixi la variant alternativa.

La variant de Solsona és una de les prescripcions que recull el POUM que aquest dimecres va quedar aprovat després de quatre anys del seu inici. El director general d'Urbanisme ha reconegut que era un dia 'important' per a Solsona i que, a més, ha coincidit amb el fet que la reunió de la Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central se celebrés a la capital del Solsonès.

L'elaboració del POUM va començar ara fa quatre anys per part de CiU. La complexitat de la tramitació i el canvi de govern van fer que el nou equip (ERC, El Comú i PSC) continués la seva redacció. El juny passat la Comissió d'Urbanisme de Lleida va aprovar el nou instrument de planificació urbanística, però sense que l'Ajuntament en tingués l'exclusivitat per fer-lo entrar en vigor. El Govern demanava que s'introduïssin algunes modificacions que van suposar l'elaboració d'un text refós que incorporava prescripcions de caire menor però que havia de tornar a ser aprovat al ple del consistori solsoní.

El procés va quedar encallat de nou pel trasllat de competències de la Comissió d'Urbanisme de Lleida. La reorganització territorial va afectar la redacció del text ja que el Pla Territorial de les Comarques Centrals va afegir noves dificultats al pla urbanístic. A més, es van fer altres modificacions que van obligar a redactar un nou text refós.

El regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Solsona, Martí Abella, s'ha mostrat satisfet per l'aprovació definitiva del POUM i ha explicat que ara el pas següent serà obrir un nou període de participació per tal que els ciutadans puguin revisar aquells aspectes que no suposin canvis substancials.