La terrera vella és propietat de l'Ajuntament de Cardona. Per això, a canvi de l'explotació, el consistori ingressarà enguany uns 90.000 euros, 0,45 per tona de residu extret. Paral·lelament a aquest aprofitament, Ercros continua explotant els residus salins d'una altra terrera propietat de la companyia, que està pràcticament esgotada.

L'activitat minera a Cardona va acabar als anys 90. Com a resultat de l'explotació de potassa hi van quedar acumulades dues grans terreres de residus, una de les quals és propietat d'Ercros i l'altra de l'Ajuntament. Des de l'any 1991, Ercros aprofita els residus de la seva terrera, de la qual n'ha extret uns deu milions de tones, i des de principis d'aquest any ha començat a extreure els set milions de tones acumulats a l'anomenada terrera vella, que és de propietat municipal.

Segons han confirmat fonts d'Ercros, fins ara s'han extret més de 200.000 tones de residu d'aquesta terrera i tot i que estava previst que durant aquest 2008 es completaria l'extracció a l'altra, de moment es compagina l'aprofitament de totes dues, malgrat que està pràcticament esgotada.

A banda de l'aprofitament del residu per elaborar clor, l'explotació de la terrera de Cardona comporta la regeneració de l'entorn natural de l'anomenada Vall Salina, un espai protegit i qualificat com a Espai d'Interès Natural. L'extracció de la sal acumulada comporta beneficis tant d'impacte visual com de reducció de l'impacte que les filtracions dels residus salins tenen en el sistema hidrològic.

Un altre dels avantatges que comporta aquesta explotació és el manteniment de l'activitat de la fàbrica que Ercros té a Cardona, que es calcula que es podrà mantenir durant uns deu anys. La indústria ocupa 42 persones i genera una vintena de llocs de treball indirectes.

A canvi d'aquesta explotació, el consistori cardoní, com a propietari de la terrera, rep una aportació econòmica en concepte de cànon d'aprofitament. Per aquest primer any es va fixar una quantitat d'uns 81.300 euros, aproximadament uns 0,45 euros per tona explotada. Segons el consistori cardoní, la liquidació d'aquest primer any encara s'ha de fer i per això no han facilitat xifres del que això reportarà al municipi. No obstant això, tenint en compte que s'han extret unes 200.000 tones, la quantitat que hauria de cobrar l'Ajuntament superaria els 90.000 euros.

Els treballs d'explotació de la terrera es fan amb una màquina fresadora. Cada vegada que aquesta màquina passa per sobre del terreny, extreu uns 30 centímetres de residu. Un camió transporta el clorur sodi fins a una tremuja situada a 700 metres de la base de la terrera i des d'aquí, a través d'una cinta transportadora, s'envia fins a la planta de tractament d'Ercros. Posteriorment, el producte, un cop tractat, s'envia a les fàbriques de Flix i Vila-seca.

L'explotació de les muntanyes de residus salins de Cardona sempre s'ha posat com a exemple per part dels moviments ecologistes que reclamen que s'eliminin les reserves acumulades a Súria i a Sallent.