Segons l’alcalde d’Olesa i regidor de l’àrea, Jaume Monné, «hem observat que el nombre de visites als Serves Socials s’ha gairebé doblat en un any» i, quant al perfil dels sol·licitants, «abans el 70% eren nouvinguts i el 30% nacionals, i ara estan pràcticament en una proporció de 50%-50%».

Entre la població s’han detectat «dificultats de tot tipus», indica Monné, però també afegeix que el consistori ha apreciat un «increment de sol·licituds d’ajuts per poder pagar lloguers, d’ajornaments del pagament de les hipoteques, com també d’ajudes per als aliments i per poder-se vestir». Quant a l’ajuda per cobrir les necessitats bàsiques, especialment les d’alimentació, des de Serveis Socials s’ha donat suport des del setembre a 148 famílies, fet que representa un increment del 30%. Sobre l’origen d’aquestes sol·licituds d’aliments, el 60% són de famílies d’origen immigrant, i el 40% d’autòctones. Per atendre aquestes peticions d’aliments, aquesta setmana s’ha fet una crida a escoles i associacions de veïns per recollir menjar per al Voluntariat Vicencià, que s’encarrega, amb pas previ per Serveis Socials, de repartir aquests aliments.

El consistori fa uns mesos que organitza reunions interdepartamentals amb la participació «de les diferents àrees que poden ser subjectes de ser afectades per la crisi», diu l’alcalde. Una vegada detectat el canvi de tendència, s’ha anat a buscar també entitats i representants del teixit social -associacions de veïns, de voluntaris, residències, etc.- «per veure les problemàtiques que s’estan observant» des d’aquests àmbits i com es podria treballar conjuntament davant d’aquesta situació. Així, es vol potenciar la participació de les associacions veïnals per detectar possibles situacions de necessitat de persones que, pel motiu que sigui, no acudeixen a Serveis Socials per demanar ajuda. També és previst poder parlar amb les residències per estudiar «com ens poden ajudar a ampliar el suport de menjador» per a persones amb dificultats, assenyala Monné.