L´equip de govern de CiU de Sallent portarà avui al ple una proposta de Pla d´Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que proposa una àrea per a l´abocament de material extret de les mines que permetria doblar el volum de l´actual runam del Cogulló. El nou pla urbanístic actualitza l´àrea del runam d´acord amb la llicència atorgada el 24 de juliol del 2007 pel conseller de Medi Ambient i Habitatge per ampliar el runam el 35%, i, a més, s´hi afegeix una àrea a ponent, a la zona planera de Ridor.

La regidora d´Urbanisme i Territori, Empar Arenas, puntualitza que «el dibuix és una possibilitat, que està condicionada a l´obtenció de la llicència ambiental». Així, diu que «es marca més terreny» perquè se suprimeix la possibilitat d´abocar a la part alta del torrent del Mas de les Coves, i a canvi, s´habilita una zona per fer l´abocament «de forma controlada en una zona que podrà ser prèviament impermeabilitzada». Fins ara, l´explotació minera era regulada per una llicència ambiental que datava del 1976 i que permetia abocar a la part alta del torrent del Mas de les Coves, una zona de difícil impermeabilització, cosa que «suposaria un important risc de salinització dels aqüífers», segons la documentació del pla. Arenas ha exposat que la previsió de sòl per abocar s´ha fet per indicació del departament de Medi Ambient, per si hi ha noves necessitats d´Iberpotash, després del període inicial, fixat en 8 anys, en què el volum del runam ja pot créixer fins a 7 milions de metres cúbics.

La plataforma Prou Sal! ja ha fet sentir la seva veu per reclamar que «no s´autoritzi cap nou espai d´ampliació de runam salí, mentre els runams vells continuïn creixent». Prou Sal! considera que el nou pla urbanístic hauria de recollir aquesta normativa per tenir garanties «que les coses es faran correctament». Per aconseguir-ho, la plataforma ja s´ha reunit amb els partits polítics municipals, per això es preveu que sigui un punt de debat calent al ple.