La conselleria d’Interior de la Generalitat ha decidit desallotjar un total de 43 cases del barri de l’Estació de Sallent a partir dels darrers mesuraments dels moviments del sòl en aquesta zona, que evidencien que s’ha superat un llindar de velocitat d’enfonsament en superfície fixat en 10 mil·límetres en un mes «en una zona extensa del barri», segons va concretar ahir el director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora. Aquest és un llindar que es marca en el pla d’emergència aprovat el 2005 per al barri, que s’ha activat en el grau d’alerta.

El desallotjament s’ha marcat que es faci abans de l’1 de febrer i afectarà uns 120 veïns, que són un terç de la població actual del barri. Dels 43 habitatges que es desallotjaran, 38 són en el que s’ha anomenat la zona 1, que és formada per l’illa que delimiten els carrers Barcelona, Comamala Poal i Llevant i que és la més afectada per l’acceleració de l’enfonsament. Es tracta dels números senars d’1 a 13 i parells de 2 a 20 del carrer Arquitecte Gaudí; els números senars de 25 a 63 del carrer Barcelona; els números parells de 2 a 24 del carrer Llevant; els números senars d’1 a 19 i els números parells de 2 a 14 de la travessera de Llevant; els números parells de 22 a 30 i els números senars de 27 a 45 del carrer Tarragona; els números parells de 30 a 54 del carrer Consorts Comamala Poal i els números senars d’1 a 11 i els parells de 2 a 10 del carrer Guipúscoa. Els altres cinc habitatges que es desallotjaran són els números parells de 2 a 10 i els senars de 5 a 7 del carrer Lleida. Tot i ser fora de la zona més afectada, presenten danys estructurals que fan necessària la seva evacuació, segons s’ha determinat.

Ja fa unes setmanes que es va detectar l’acceleració de l’enfonsament i, per aquest motiu, ja es va activar una prealerta del pla d’emergència que va comportar un increment del control dels moviments del sòl, així com la detecció de dotze edificis afectats amb danys estructurals en els quals es proposava actuar de forma imminent (amb l’apuntalament) o bé optar pel desallotjament (vegeu Regió7 del 12 de desembre).

La decisió d’activar la fase d’alerta del pla d’emergència, que comporta el desallotjament de 43 habitatges del barri de l’Estació, la va prendre ahir el conseller d’Interior, Joan Saura, d’acord amb les informacions de l’Institut Geològic de Catalunya. Es va informar de la decisió ahir al matí els representants de l’Associació de Veïns de Sant Esteve de l’Estació i l’Associació de Propietaris per la Defensa de l’Estació. A la tarda, però, va ser quan es va començar el procés d’informar els veïns, un per un. Ahir, només 12, els que ja tenien esquerdes a casa i estaven en tràmits per decidir l’actuació que calia fer als seus edificis. Però no es podia triar: l’única opció a partir d’ara és el de-sallotjament.

Les reunions amb la resta de veïns afectats es començaran a fer demà i a partir d’aquí es preveuen detectar les necessitats per trobar alternatives d’habitatges. Per informar-ne conjuntament tots els veïns del barri, unes 168 famílies, s’ha convocat una assemblea que es farà el proper dissabte a les 6 de la tarda a l’institut.