El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, a Solsona, ja disposa d´un Pla d´Igualtat d´Oportunitats (PIO), presentat pel Grup de Treball Dona Rural (format per treballadores del centre), que pretén assolir la igualtat entre dones i homes a la feina eliminant estereotips i actituds.

El pla consta de 14 objectius i de 42 accions per desenvolupar en 8 àmbits de treball, com la política d´igualtat de l´entitat, comunicació, imatge i llenguatge, representació de les dones i distribució del personal, retribució, condicions laborals, com també la conciliació de la vida personal, familiar i laboral, entre altres.

Els objectius i les accions són fruit dels resultats de la diagnosi de gènere feta per les tècniques Isabel Rodríguez i Laura Franzoni al llarg del primer semestre del 2008 al Centre Tecnològic. L´anàlisi pretenia conèixer el grau de compliment del principi d´igualtat a l´empresa entre els treballadors i les treballadores, i identificar els aspectes que cal millorar. El desenvolupament d´aquestes accions -el 50% de les quals es farà durant el 2009 i la resta entre el 2010 i el 2011- vol donar resposta a les diferents necessitats i als punts febles que s´han detectat en l´estudi.

La diagnosi estableix que, pel que fa al nombre de treballadors i treballadores i personal directiu del centre, no hi ha pràcticament desigualtat de gènere. Tampoc no s´ha detectat cap tipus de discriminació per motius de sexe en les polítiques de l´empresa, i la representació sindical està equilibrada per sexes (3 homes i 4 dones). On sí que es remarca alguna diferència és en el lloc que ocupen les dones, que majoritàriament estan relacionats amb tasques administratives, i en la seva retribució, que sol ser més baixa.