Aquesta mesura s’integra dins del pla de viabilitat que ha posat en marxa per sortir de la crisi financera a què es veu abocat el consistori principalment per la baixada de les llicències d’obra.

El refinançament pactat, un préstec per retornar en un període de temps total de 15 anys, servirà per finançar algunes de les operacions posades en marxa els darrers temps, entre les quals destaquen la construcció de la nova biblioteca municipal i la nova comissaria, estrenada el mes de setembre passat, segons es va confirmar a la sessió plenària.

Els termes de l’operació van ser presentats per la regidora d’Hisenda, Adriana Garcia, al darrer ple extraordinari celebrat a la sala de plens de l’ajuntament, i va ser aprovada per l’equip de govern (PSC i Entesa) més el vot favorable d’ERC, mentre que CiU i PP van votar-hi en contra. AIESPA i Gent d’Esparreguera, per últim, es van abstenir de la votació definitiva.

El grup local de CiU es va mostrar crític amb les darreres decisions del consistori en establir que «de les dues mesures que s’han realitzat fins ara per concretar el pla de finançament, les mesures les estan assumint els vilatans», al·ludint a més d’aquest refinançament a l’aprovació de les ordenances, que suposen segons el grup convergent una important «pressió fiscal». CiU va retreure a l’equip de govern que del pla d’estalvi «encara no en sabem res».

Concepció Pardell, del Partit Popular, va valorar que amb el nou finançament «tindrem un respir» tot i augmentar «l’austeritat», mentre que les dues formacions que van abstenir-se van mostrar-se igualment crítiques. Així, el portaveu d’AIESPA, Ignasi Oleart, va lamentar que ja s’engegui el proper curs polític «amb deutes a llarg termini».

Des del govern, el portaveu de l’Entesa, Lluís Moreno, va definir l’operació com un «reajustament de la despesa» emmarcada dins de les actuacions previstes al «pla de sanejament», mentre que la regidora d’Hisenda, Adriana Garcia, va anunciar que amb aquesta operació «es deixaran de pagar uns 600.000 euros el 2009».

Durant l’aprovació del refinançament es va informar que l’endeutament a llarg termini de l’Ajuntament està actualment en torn del 88%, uns paràmetres definits com a «normals» -el límit és 110%-, tot apuntant que si bé la previsió de l’any que ve és que torni a pujar «fins al 102%», la voluntat de l’Ajuntament és recuperar els paràmetres actuals el 2010, quan les previsions del consistori han fixat les seves estimacions en el 85%. Com s’ha indicat abans, una de les grans inversions que es beneficiaran d’aquest refinançament serà la construcció de la nova biblioteca municipal, que suposarà una de les actuacions més importants de l’equip de govern de cara als nous pressupostos, encara per definir, del curs que ve.