El despreniment del desembre passat, que va tenir lloc a la zona dels Degotalls, a l’entrada de l’aparcament de Montserrat, va moure unes 2.000 tones de roca i terra. L’empresa que treballa en el sanejament i reparació dels desperfectes que va causar aquest despreniment, Inaccés Geotècnica Vertical, calcula que amb els treballs duts a terme n’ha retirat unes 400 tones més. El que suposa que ja se n’han retirat, en total, unes 2.400 tones. Les roques despreses en el moment de l’esllavissada tenien un volum d’uns 800 metres cúbics, el que suposaria omplir una piscina estàndard de 25 metres de llargada, per 12 d’amplada i 1,80 de fondària.

De l’esllavissada a la carretera d’accés per can Maçana, que va tenir lloc a principi del mes de novembre i on dies més tard hi va haver un accident laboral en què van morir dos treballadors de la mateixa empresa, «no se’n va calcular el volum o pes del despreniment», comenta David Marín, gerent d’Inaccés. Però en les tasques de sanejament es van retirar unes 100 tones més de roca, o el que és el mateix, uns 50 metres cúbics de volum. El que sumaria entre les dues esllavissades al voltant de les 2.500 tones.

A la zona de Degotalls «ja s’hi havia treballat anteriorment», a causa d’un primer despreniment el 2007. Aquell any es van retirar de la zona blocs inestables i s’hi van fer algunes voladures, i estava prevista «una segona actuació, però no va donar temps», explica el gerent d’Inaccés. Des de l’últim despreniment, unes 20 persones han treballat cada dia a la zona afectada per «restablir la normalitat el més aviat possible», diu Marín.

«Properament es podrà obrir tota la setmana», comenta Marín, que explica que estan a punt d’acabar d’assegurar la muntanya per al pas de persones i vehicles. Però la feina no s’acabarà aquí. En aquests moments el Patronat de la Muntanya de Montserrat ha sol·licitat uns estudis «que determinaran les feines que queden per fer». Un cop realitzades, «s’haurà acabat una bona part del problema», segons Martí, però, «la seguretat absoluta no es pot garantir a cap muntanya del món».

En aquest sentit, Marín argumenta que «una muntanya es crea a base d’esllavissades» i «hi ha maneres de solucionar-les amb aquest tipus d’obres, però la garantia absoluta no hi serà mai». Pel que fa a Montserrat, diu que «aquests fenòmens estan associats a pluges continuades». «Aquests últims tres despreniments han estat molt importants i han afectat infraestructures. Però de despreniments menors n’hi ha sovint». «Montserrat té una morfologia i una geologia molt característica que dóna lloc que hi hagi despreniments».

Inaccés Geotècnica Vertical és una empresa especialitzada a realitzar treballs verticals sempre relacionats amb els sectors de la geologia o la geotècnica. Des del 1994 treballen, entre d’altres llocs, a la muntanya de Montserrat fent tasques de reparació, manteniment i protecció per garantir la seguretat a les zones de trànsit de persones i de vehicles. En aquests moments estan centrats en la consolidació del terreny de l’última esllavissada que i va haver a la zona dels Degotalls de Montserrat, que va deixar el monestir aïllat per tren i carretera.