Literatura

Mor als 75 anys l´escriptor Ventura Ametller

18.07.2008 | 22:03

L'escriptor de Pals establert a Mataró Ventura Ametller, pseudònim de Bonaventura Claveguera, ha mort aquest divendres, als 75 anys, en no poder superar una llarga malaltia. Veterinari de professió, Ametller va conrear les lletres en quasi tots els gèneres literaris.

Una de les seves obres més destacades és 'Summa kaòtica' (1986), que ha estat reeditada aquest mateix any per Cossetània Edicions, gràcies a l'impuls del seu entorn més proper. A més, també s'ha publicat la segona part de l'obra, 'Resta kaòtica', inèdita fins al moment igual que moltes de les seves obres. Ventura Ametller va conèixer Josep Pla i Salvador Espriu, que és qui el va batejar amb aquest nom.

Ventura Ametller va néixer a Pals l'any 1933, tot i que bona part de la seva vida l'ha passat a la capital del Maresme, on residia darrerament. Veterinari de professió, Ventura Ametller va conrear quasi totes les arts, però especialment la literatura. Va escriure poesia, narrativa, assaig i novel·la. Gran part de la seva obra, però, encara és inèdita.

Ventura Ametller ha publicat l'assaig 'Teoria general de l'universalisme' (1979); els poemaris 'El primer quadern de Bel Dezir' (1981), amb el qual va guanyar el Premi de Poesia Marià Manent, i 'Paradigmes esotèrics' (1991), i la novel·la 'Summa kaòtica' (1986), la seva obra més emblemàtica que ha estat reeditada aquest mateix any.

'Summa kaòtica' és una obra que ja es va publicar l'any 1986 i en la qual es narra des dels ulls d'un nen l'etapa republicana, interpretant la realitat i embolcallant el lector amb una enorme massa de referències culturals. Coincidint amb el 75à aniversari de l'autor també es va publicar la segona part del llibre la 'Resta kaòtica'. Amb un to humorístic, l'autor s'acosta a la repressió política i religiosa.

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 

Cultures

Anna Vilajosana presenta avui «Sentir Manresa» amb un diàleg amb Genís Sinca

Anna Vilajosana presenta avui «Sentir Manresa» amb un diàleg amb Genís Sinca

L'acte serà a les 8 del vespre a l'Espai Rubiralta de la capital del Bages

El duet Friendship Sound actuarà a Solsona

El duet Friendship Sound actuarà a Solsona

Els guanyadors del concurs Oh Happy Day! presentaran el seu primer disc

El Xamfrà del Raval és un model d'èxit on emmirallar-se

? Un referent per a iniciatives com la que es du a terme a les Escodines s'ubica al Raval de...

Enllaços recomanats: Premis cinema