L'actuació ha de possibilitar que es mantingui obert metre s'executen les obres definitives de consolidació d'aquesta torre i la muralla interior, previstes pel 2009. D'altra banda, Cultura busca com aportar més subvencions a l'exposició permanent de la Catedral de Tortosa tot i recordar que la seva capacitat d'atracció turística i valorització global depèn també de la reconstrucció de les escales.

El director dels serveis territorials de Cultura a les Terres de l'Ebre, Xavier Vega, ha explicat que el Castell es troba obert de nou al públic des del passat dissabte dia 22, després de romandre tancat durant tres setmanes. Tot just fa un mes, es van produir dos despreniments -'per sort, de nit', ha precisat Vega- de sis 'pedres grans' de l'aresta sud de la torre del tresor, l'accés públic a la fortificació.

Segons ha precisat Vega, el Departament ha optat per reparar el mur 'assegurant les pedres de la torre', durant les tres setmanes de tancament. Aquesta 'actuació d'urgència', a banda d'evitar nous despreniments, ha afegit Vega, ha de permetre enllaçar amb la prevista de restauració de la muralla interior fins la torre del tresor, que s'ha d'executar aquest 2009 mantenint el castell obert al públic. En aquest sentit, ha recordat que el monument compta amb uns 35.000 visitants anuals.

Valoritzar globalment la Catedral

Acompanyat pel delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Vega ha fet aquest dilluns balanç de l'actuació del Departament durant aquests primers dos anys de mandat. Entre d'altres qüestions, el director dels serveis territorials s'ha referit també a les demandes d'ajut econòmic del bisbat de Tortosa per mantenir oberta l'exposició d'art religiós a la Catedral.

Tot i reconèixer que el Departament estudia aquest dèficit conjuntament amb el bisbat i l'Ajuntament per donar forma a la possibilitat 'd'adequar el perfil de l'exposició al de possibles subvencions', Vega ha precisat que l'ajustament pressupostari del Govern ha afectat, especialment, els ajuts al patrimoni. 'Podem ajudar a portar o buscar recursos', ha dit.

A més, el responsable de Cultura ha insistit que la capacitat d'atracció de l'oferta de l'exposició permanent de la Catedral va estretament vinculada a la reconstrucció de les escales al temple, ensorrades pels aiguats de maig de 2002. 'És una barrera que atura físicament i psicològicament. Cal posar en valor tot el monument amb l'exposició permanent funcionant com a complement', ha argumentat. En aquesta línia, Cultura i l'Ajuntament ja han arribat a l'acord d'encarregar als autors del projecte de la plaça i els accessos per la façana de la Catedral que avancin una solució 'intermitja' de cara el 2009.

8 MEUR en dos anys

Dins del repàs de l'actuació del Departament a les Terres de l'Ebre a l'equador del mandat, Vega ha destacat les construccions dels arxius comarcals de la Ribera d'Ebre i el Montsià (amb 4 MEUR), la restauració del Celler Cooperatiu de Gandesa i del Pinell de Brai (Terra Alta), l'aixecament tipogràfic de les muralles de Tortosa, més de 100 excavacions arqueològiques i les biblioteques comarcal de la Terra Alta, la Sénia i Alcanar (amb 2,5 MEUR). En total, el Govern calcula una inversió de 8 MEUR durant aquests dos anys.

Entre els projectes imminents del Departament de Cultura al territori figuren ara l'elaboració del Pla d'Equipaments Culturals de Catalunya entre 2009 i 2019; el projecte de museïtzació d'un tram de la Via Augusta al seu pas pel Perelló (Baix Ebre); o les gestions per salvar el molí renaixentista de l'Assut de Xerta (Baix Ebre), pel qual el Departament ha recomanat al consistori xertolí la seva declaració de bé cultural d'interès local com a mínima protecció local (BCIL) després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya desestimés la seva declaració com a bé cultural d'interès nacional (BCIN).