L'exposició, que coincideix amb el 90è aniversari del final de la guerra, ha permès mostrar per primera vegada part d'aquest fons de fotografies que conserva l'Arxiu General de Palau, integrat per unes 4.000 instantànies que van enviar a Espanya les ambaixades i els agregats militars espanyols als països de la contesa.

Jordi Rovira, comissari de la mostra amb Angels Casanovas, ha recordat que la contesa que va esclatar el 1914 va ser la primera gran guerra que va afectar quatre continents en la qual van batallar 70 milions de combatents, va causar gairebé 10 milions de morts i sis milions d'invàlids.

L'anomenada "Gran Guerra" va tenir a més "conseqüències polítiques, socials i econòmiques de tanta envergadura que encara avui condicionen la geopolítica del planeta".

Després de la firma de l'armistici de l'11 de novembre de 1918 en Compiègne (França), continua el comissari, "Estats Units es va consolidar com a gran potència i Regne Unit va afermar la seva hegemonia marítima i van desaparèixer quatre grans imperis (l'otomà, l'alemany, l'austrohongarès i el rus)".

Segons Rovira, "la selecció s'ha fet seguint criteris de qualitat fotogràfica i d'interès històric, més enllà de les òptiques partidistes o de les finalitats propagandístiques que puguin implicar".

L'objectiu de Rovira i Casanovas era "oferir un conjunt gràfic prou pictòric, documentat i potent", que informi dels fets històrics amb imatges gairebé inèdites o poc conegudes.

El recorregut expositiu posa l'accent en la utilització de la imatge com "un instrument de guerra psicològic que evidencia una divisió etnocentricoeuropea i sovint manipulada de la conflagració mundial".

En el seu conjunt, i des de la perspectiva actual, les fotografies mostren la guerra "en tot el seu dramatisme, sobretot per la possibilitat de confrontar les diferents mirades sobre uns mateixos fets".

La majoria de la imatges provenen de l'agència alemanya Bild-und-Film Amt (BUFA), antecessora de la productora UFA (Universum Film AG) i en alguns casos de l'agència londinenca Associated Illustration Agenciïs, i de la francesa Section Photographique de l'Armée.

També estan representats fotògrafs identificats com W. Braemer i Alex Podobinsky.

La contemplació de les fotos permet observar que en la Primera Guerra Mundial convivien les armes pròpies del segle XIX amb noves tècniques com la guerra química, els carros de combat, la guerra naval i el submarí o l'aviació armada.

Encara que Espanya s'havia declarat neutral en el conflicte, uns 15.000 voluntaris -2.000 catalans- van combatre en la guerra, la majoria en la Legió francesa, per a la qual cosa havien de renunciar a la seva nacionalitat i adoptar la francesa.

A Madrid, Alfons XIII va manar crear en col·laboració amb la Creu Roja Internacional l'Oficina Pro Captius, que va funcionar al Palau Reial des de 1915 fins a 1921, i que canalitzava els enviaments de fotografies.

Rovira ha anunciat que està previst que l'exposició sigui itinerant després de la seva clausura al Museu d'Història de Catalunya l'1 de març.