Per això, el consistori ja ha demanat que l'edifici sigui declarat Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) aspirant, així, a l'obtenció de les ajudes necessàries per continuar amb les obres de recuperació de l'espai. Fins ara, s'hi han dut a terme actuacions de restauració del sostre i s'ha netejat i rejuntat la pedra de l'interior de l'edifici. L'ajuntament es planteja que, un cop recuperada, l'església pugui acollir el museu de la localitat.

L'edifici va ser cedit el 1990 al municipi per la família Pinyol-Andreu que n'era la propietària perquè el consistori el pogués restaurar. Des d'aleshores, l'ajuntament amb el suport de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) ha anat duent a terme petites actuacions com ara la restauració de la teulada o la neteja de tot el conjunt de pedra seca de l'interior de l'església. L'alcalde de la localitat, Josep Maria Duaigües, ha explicat que l'interior de l'església es troba força deteriorat pel fet que durant el segle passat l'edifici va ser reconvertit en taller i habitatge.

L'alcalde ha afirmat que les obres s'han anat fent de forma lenta per manca de les ajudes necessàries per finalitzar el projecte de restauració, pel qual serien necessaris al voltant d'uns 100.000 euros, ha dit. Per poder optar a aquest finançament, l'Ajuntament de Granyena ha sol·licitat al Consell Comarcal de les Garrigues que l'edifici sigui declarat Bé Local d'Interès Cultural. D'aquesta manera, la localitat podrà acollir-se a noves línies d'ajuda 'que permetrien acabar la restauració' fet que també comportaria la supervisió de les obres per part d'un tècnic, com reclama Duaigües. A més, el Departament de Cultura hauria d'inscriure l'edifici catalogat com a BCIL dins el Catàleg del Patrimoni Cultural Català.

La voluntat de l'ajuntament passa -un cop acabades les obres- perquè l'església recuperi l'aspecte que havia tingut abans de ser reconvertida pels seus propietaris en habitatge. 'Pel seu valor històric i cultural, l'església podria esdevenir un atractiu per atreure turistes al poble' ja que s'hi vol ubicar en un futur el museu del municipi. L'alcalde ha comentat que Granyena compta amb peces i ceràmica diversa de diferents èpoques que també s'hi podrien exposar. Altrament, Duaigües ha explicat que la figura de Sant Miquel que presidia l'església ara es troba cedida al Museu de Lleida.

Granyena compta amb dues esglésies, les dues dedicades a Sant Miquel. Mentre l'actual data del segle XVIII, la localitat encara conserva la que es va començar a construir al segle XII -que és la que ara es vol restaurar-, moment en què la localitat depenia de la baronia de la Granadella. De l'antiga, en destaca la seva austera façana d'estil romànic de transició cap al gòtic, la seva porta de la qual se'n conserva l'arc i la teulada de dos vessants. De l'interior, les columnes, la seva volta ogival, els arcs torals apuntats o els capitells amb una decoració floral que recorda la del castell de Gardeny de Lleida. Al voltant del segle XIV, s'hi van afegir les capelles d'estil gòtic i la volta de creueria.