L’actor manresà Pep Garcia-Pascual, dirigit per la també manresana Mireia Cirera, participa en l’obra Rom amb vodka en el «Cicle Conor McPherson: teatre irlandès contemporari», que des d’avui i fins al gener ha programat la barcelonina Sala Beckett i el Centre d’Arts Escèniques de Terrassa (CAET). Amb producció de Faig Teatre, el monòleg Rom amb vodka es podrà veure els dies 19 i 26 de gener al bar de la Beckett («és el seu escenari natural») i el 15 de gener a Terrassa, al local Pupiles Gusta- tives.

Estrenada l’abril del 2003 al Globus Bar de Manresa, dins el cicle teatral promogut per Faig Teatre, la producció manresana va arribar a Barcelona l’octubre del mateix any a la sala Artenbrut i, des de llavors, s’ha vist a diferents localitats catalanes (a la capital del Bages també dins el cicle Butaca), a Nova York i a Dublín, ciutat on passa l’obra. Amb traducció de Toni Ramírez i David Torres, Rom amb vodka va ser la primera obra que va escriure el dramaturg irlandès, el 1992, i la protagonitza un jove insatisfet amb la seva vida que explica als espectadors les seves desventures pels pubs dublinesos. Una confessió d’algú que, diu Garcia-Pascual, té una vida que és un «caos». Un personatge que «no evoluciona amb els anys» malgrat els matisos en la interpretació d’algú que sí que ha canviat des de la seva primera posada en escena. Aquesta és, segons l’actor manresà, una de les gràcies d’un personatge que permet un lluïment pel fet de ser, senzillament i amb tot el que implica, un monòleg. «És un plaer interpretar aquest text», explica Garcia-Pascual, involucrat des del primer moment en la producció del muntatge.

El cicle de la Beckett i del CAET permetrà, explica l’actor manresà, comprovar «l’evolució» d’un dramaturg actual que arriba avui als escenaris amb Dublin Carol (fins l’11 de gener), un espectacle sobre l’optimisme com a instint de supervivència, dirigit pel català Manuel Dueso, el primer a portar als escenaris catalans, el 1999, una obra de McPherson, La presa. Dublin Carol, o Cançó de Nadal a Dublín, narra la trobada entre tres personatges -John (Manel Dueso), Mary (Àurea Márquez) i Mark (Bernat Quintana)-, símbols respectivament del passat, el present i el futur. El cicle inclourà tres obres més: El mariner (lectura dramatitzada), amb direcció de Víctor Muñoz i amb el sallentí Albert Ribalta en el repartiment (15 de desembre); Shining city, de Jordi Vilà -produïda pel CAET i ja estrenada a Terrassa- (del 14 de gener a l’1 de febrer); i Rom amb vodka.