La projecció que ha assolit la formació en pocs mesos és vertiginosa. Les primeres actuacions les van fer el juny passat i abans no s´acabi l´any ja n´hauran ofert una vintena, tot un èxit per a una banda que acaba de néixer. Miquel Coll, veu, guitarrista i ànima de Projecte Bu, explica que estan «al·lucinant amb tot el que està passant. No és perquè no creguem en el que fem, sinó perquè el fet que els altres creguin en tu, que els agradi el que fas i que hi confiïn, és soprenent. Acabem d´arrencar, ja tenim concerts, som a les finals d´aquest concurs... Potser encara no hem assumit que vam quedar un primer dia per assajar».

Miquel Coll, Ferran Tomàs (baix i cors) i Òscar Calvo (bateria) formen aquest trio que sempre s´acompanya dels seus tècnics de so i de llums per oferir una proposta que defineixen com a pop-rock psiquiàtric. El seu so combina la part més dura del rock amb el pop i algunes pinzellades d´altres estils, però està determinat per unes lletres que han associat amb l´adjectiu psiquiàtric. «La nostra imatge i les lletres són psiquiàtriques, estan fetes des de l´angoixa i l´ansietat, des de coses molt emotives. Moltes vegades les emocions més fortes i complicades són més fàcils de fer aflorar», comenta Coll.

Una mostra d´aquesta cruesa és el tema L´ombra del teu passat: «ja t´hem vist arribar, és l´ombra del teu passat. Camina davant teu i et delata abans d´arribar. Té forma de monstre, tal com ets tu. Amb la caputxa ha amagat el teu rostre. És l´ombra del teu passat... ànima podrida, sostre ple de cucs. És l´ombra del teu passat i et segueix allà on vas». Aquesta primera mirada pessimista es transforma en optimisme d´una forma semblant a la que defineix el nom del grup. El cantant afirma que «bu és un petit ensurt a un nen, un espant que després provoca un somriure. De forma paral·lela, encara que no buscada, també pot ser el Monstre Bu de ´Bola de Drac´. Al llarg de la sèrie, el personatge va canviant i passa de ser un xiclet a una persona de bon aspecte. El nostre grup també genera aquest regust, perquè d´entrada pot suggerir mal gust per ser una cosa trista i angoixant, però després agrada i fa pensar a la gent».

Amb aquesta proposta coherentment pensada i que s´està cohesionant, Projecte Bu arriba a la final d´un concurs de maquetes de tot Catalunya amb l´objectiu de gravar el seu primer treball discogràfic passi el que passi en el concert de demà a la nit. Coll diu que, si guanyen, tindran «els mitjans adequats, el segell assegurat i una gran promoció per treure el disc. Tot i això, l´àlbum el farem igualment, encara que no hi hagi tants mitjans, ni tampoc un segell assegurat». De fet, el grup ja té una trentena de composicions fetes i una primera maqueta a la venda, que conté peces que s´han convertit en èxits en els seus directes, com Fer-te l´amor o Petit buda. En tot cas, el trio ja valora com un gran pas el mateix fet de poder participar en el certamen. El cantant assegura que «des del primer moment que van començar a sortir coses relacionades amb el concurs en mitjans de comunicació, va ser un premi. Som de Manresa, no arribem a tot arreu i en aquell moment només feia mig any que tocàvem. Ha estat una gran manera de fer conèixer el nostre projecte arreu, i si no hagués estat així, segurament que el camí fins aquí hauria estat molt més difícil».

Un cop passada la final de demà al vespre, els manresans es prendran unes setmanes de vacances com a formació i, entre els mesos de desembre i gener vinents, tenen previst tornar a la feina amb noves propostes i amb l´objectiu de gravar el seu primer treball discogràfic.