Amb aquest homenatge "volem tenir una vegada més les paraules del poeta entre nosaltres, tot i que sabem que es va guanyar un espai per sempre en el cor de la nostra societat", van afirmar Llach i Dauder.

Miquel Martí Pol, nascut a Roda de Ter (Barcelona) en 1929, és conegut sobretot com poeta, tot i que també va ser autor de prosa i traductor. El seu reconeixement públic va arribar amb la publicació de tres volums de l'obra poètica: 'L'arrel i l'escorça', 'El llarg viatge' i 'Amb vidres a la sang' i, sobretot, amb 'Estimada Marta', en 1978. Ha estat traduït a nombrosos idiomes i la seva obra poètica completa va ser reeditada aquest any per Edicions 62.

En 1993, Lluís Llach va elaborar 'Un pont de mar blava', en estreta col·laboració amb el poeta. Des d'aleshores, la seva relació personal i artística es va aprofundir. Amb la mort de Martí i Pol en 2003, el músic va decidir presentar un nou recital, 'Poetes', en homenatge al poeta i als escriptors catalans decisius en la seva trajectòria musical.