L’acte, que és obert a tothom, començarà a les 8 del vespre i hi assistirà el cantautor Feliu Ventura, que presentarà l’obra juntament amb el seu autor.

«És un llibre que parla de sentiments, en el qual he intentat ficar-me en la pell dels protagonistes de cada història». Conegut per la seva faceta com a cantant d’una de les bandes més sol·licitades de l’escena musical en llengua catalana, Xavi Sarrià va afrontar el repte literari amb la mateixa voluntat de compromís i denúncia. Històries del paradís «és un retrat del món d’avui», per aquest motiu «les vint-i-dues històries són ubicades en diferents indrets, com ara els Estats Units, França, Palestina i Nigèria», entre altres.

El llibre parteix de la ficció per parlar de situacions ben reals, «fragments de vida», explica el jove escriptor, nascut a Barcelona el 1977 però resident a València des de ben jove. «En un dels episodis parlo de l’adolescent que va entrar en un institut a Finlàndia i va matar uns quants estudiants. Però ho faig des del punt de vista d’un altre alumne que està tancat en un armari mentre el seu company va disparant». Un pres de Guantánamo, un jove en un suburbi parisenc, un soldat nord-americà que es vanta de les seves destrosses en un poblat iraquià... Els escenaris de les històries que conta Sarrià són conflictes ben presents avui dia arreu del planeta, però la seva mirada incideix en els sentiments, per això cada relat és encapçalat per títols amb paraules com «Il·lusió», «Terror», «Por», «Ambició» i «Esperança».

Històries del paradís incorpora en el títol una paraula que també van fer servir Obrint Pas en el seu darrer treball discogràfic, Benvinguts al paradís. «Les històries, més que en les cançons del disc, s’inspiren en el seu concepte. Hi ha paradisos oblidats, perduts... Un és el paradís dels infants, que es desperten de sobte i es troben enmig d’adolescències complicades com la del nen que viu en un barri marginal de París». A més de la cara visible d’Obrint Pas, Sarrià és el lletrista del grup. Llicenciat en filologia catalana, Històries del paradís és el primer llibre que publica malgrat que «sempre m’ha agradat escriure».

Per confeccionar el viatge als abismes que diàriament col·lapsen la vida de moltes persones, Sarrià reconeix la influència de diverses lectures que ha dut a terme al llarg de la vida, i es reconeix deutor d’autors com els catalans Pere Calders i Quim Monzó, el xilè Roberto Bolaño, l’argentí Julio Cortázar i l’uruguià Eduard Galeano, entre altres. «Tenen relats realistes amb un punt de màgia», comenta.

Dos dies després de la presentació a Manresa, Obrint Pas tancarà la seva gira a Saragossa. Punt final a una nova temporada reeixida del grup valencià, que obrirà un parèntesi al llarg del 2009. «Farem alguna cosa d’una manera puntual, però serà un any per descansar i carregar piles», avança Sarrià. L’autor d’Històries del paradís també descarta que hi hagi nou disc de la banda. Amb mitja dotzena d’àlbums en el seu bagatge, Obrint Pas s’ha erigit els darrers anys en un referent de la música combativa dels Països Catalans. Una actitud davant la creació artística de què també es fa ressò en aquest llibre de Bromera que avui es podrà conèixer de primera mà en l’acte de La Fadulla.