Manresa va celebrar ahir un acte institucional per retre homenatge a les víctimes dels bombardejos franquistes que va viure la ciutat ara fa setanta anys. L´acte es va iniciar a les dotze del migdia amb la inauguració oficial de l´exposició «Quan plovien bombes», que es podrà visitar a la sala d´exposicions del Museu Comarcal fins al 25 de gener.

L´exposició està dividida en dues parts: una fa referència als atacs que va viure Catalunya amb documents audiovisuals i recordant totes les víctimes, i l´altre és d´àmbit local, on es poden veure quins van ser els objectius dels bombardejos, com s´organitzava la ciutat per fer-hi front i diferents objectes i records de les víctimes i dels seus familiars, com correspondència, fotografies i màscares antigàs.

Un dels moments més emotius de l´acte va ser quan va sonar la sirena que, segons tots els indicis,és la mateixa que es va utilitzar per alertar la població dels bombardejos franquistes. La sirena va fer tornar a la memòria aquell tràgic record d´alguns dels assistents, que van ser testimonis, en la seva infantesa, dels dos bombardejos que va viure la ciutat ara fa setanta anys. Per a tots aquells que no van viure els atacs aeris perquè encara no havien nascut, la sirena va permetre que es poguessin fer una petita idea de l´ansietat i el pànic que va viure el conjunt de la ciutat durant el 21 de desembre del 1938 i el 19 de gener del 1939, dates dels dos bombardejos que van caure sobre Manresa i que hi van provocar un mínim de 35 morts.