L'equip de rodatge de la pel·lícula Pa negre, dirigida per Agustí Villaronga i ambientada en la postguerra espanyola, va viure, ahir, un dels darrers dies de treball al Berguedà, després de tres setmanes rodant a la comarca, a porta tancada. L'escenari escollit, en aquesta ocasió, era l'entorn de l'església de Sant Climent de l'Espunyola, on, entre altres, es va poder veure actuar el jove protagonista del film, Francesc Colomer, un nen que interpreta el fill d'onze anys d'un home condemnat a mort. Un pare representat per l'actor català de renom Roger Casamajor, conegut per la seva participació a El laberint del Faune, en cine, o a les sèries Via Augusta i Mar de fons, en televisió.

Una seixantena de persones de l'equip tècnic, doncs, han gravat aquests darrers dies a l'antiga colònia tèxtil de Cal Vidal, a Capolat i a l'església de Sant Climent del terme municipal de l'Espunyola. En total, s'han fet servir un centenar de persones de figuració, que van passar el càsting dut a terme a Berga el mes d'agost passat. Ahir, però, no hi havia un nombre destacat de figurants, ja que es rodaven una bona part d'escenes amb els més joves del film, entre els quals Francesc Colomer i Marina Comas. "La veritat és que la qualitat de la mainada que actuen a la pel·lícula és elevada. El protagonista no té un currículum destacat, però el vam triar en un càsting fet expressament i ho fa molt bé". Ho va explicar ahir la productora Isona Passola, just en el moment en què, al punt del migdia, es gravava amb el noi una de les escenes més rellevants del llargmetratge. "Amb el paratge berguedà de fons es descobriran claus importants de la trama", va avançar Passola.

La pel·lícula és una adaptació cinematogràfica d'una obra d'Emili Teixidor, ambientada en la postguerra a la Plana de Vic i al seu entorn. El protagonista és un nen que troba els cadàvers d'un home i el seu fill al bosc. Les autoritats culpen el seu pare de l'assassinat, i ell mirarà d'ajudar-lo i de sobreviure enmig de la grisor de la postguerra. La productora és Massa d'Or Produccions, fundada per la mateixa Isona Passola, que explica que "treballem amb un grup tècnic i artístic de molta qualitat. Són els millors en el món cinematogràfic de Barcelona". Passola també diu que "el pressupost puja fins als 4 milions d'euros", i és una coproducció amb Televisió de Catalunya, i amb la intervenció de Televisió Espanyola, la Generalitat de Catalunya i el ministeri de Cultura de Madrid.

Entre el repartiment d'actors, també destaquen Sergi López, que fa d'alcalde, i Eduard Fernández, que és mestre. Laia Marull, de fet, ha estat una de les intèrprets conegudes que han rodat al Berguedà aquests dies.

Per unes hores, doncs, aquest espai de l'Espunyola va traslladar-se als anys 40. "El maquillatge, el treball de perruqueria i el vestuari són molt importants en aquesta pel·lícula, perquè hem de portar l'espectador fins a una època determinada", va detallar Passola. Per aquest motiu, qui anés ahir a aquest indret del Berguedà va poder veure un bon grup de persones vestides amb hàbit o roba de l'època, que formaven part de la figuració i el repartiment, però també un gran volum de camions i tècnics en attrezzo, il·luminació, i càmeres, entre altres.