Que a Manresa falten espais per a la música en directe no és cap secret. Ara, però, sembla que les coses comencen a canviar. En els darrers mesos, tres nous locals (Voilà, el Piset i la Peixera) s'han afegit a l'escena manresana oferint concerts gratuïts almenys un cop la setmana. L'oferta s'amplia i, de mica en mica, els manresans tenen més possibilitats d'escoltar música en directe.

"Si es desitja una vetllada agradable, el Voilà és una bona elecció. L'ambient del nostre local és tranquil, la música és per ser escoltada", explicava Xavier Tristany, responsable del cafè-teatre. "Portem cantautors de Manresa, però també de fora. És normal, perquè de música en format acústic no n'hi ha tanta com grups de rock o de pop". La Peixera, en canvi, aposta per una música més moguda. "Aquest mes de setembre hi ha funky, blues i soul, però la nostra idea és fer de tot. Per Festa Major vam oferir concerts de rock, i tenim ganes de fer jazz... estem molt oberts". Els grups que volen tocar-hi poden demanar-ho a través de la Casa de la Música de Manresa.

El Piset, al seu torn, no disposa d'un escenari gaire gran, però ofereix concets generalment de grups locals que comencen, els dijous o bé els divendres. "Com que els grups que programem no es dediquen exclusivament a la música, els deixem escollir el dia, en funció de la seva disponiblitat", deia Jaime Garcia. "Els músics d'aquí mouen molta gent, i ells poden presentar-se".

Abans, però, ja hi havia locals que feien concerts gratuïts a la ciutat. Un era el Vermell, que només l'any passat va programar 148 concerts. Després de l'experiència de cinc anys, és molt exigent amb les propostes que porta. "Ens interessen els grups que qualitativament tinguin un discurs, que facin coses noves, poc vistes a Manresa. No fem pagar entrada perquè volem que la música sigui popular".

L'Abbey Road també ofereix, des de fa cinc anys, concerts gratuïts els dijous. "Potser no hi fem negoci, però hi ha molta gent que li agrada i ho agraeix", expressava Agustí Franch, programador de la sala. El Sielu és l'única sala a Manresa que programa música en directe de pagament "perquè la qualitat sonora que oferim és molt superior", explicava Santi Bosch, programador. "Són divisions diferents. Els locals amb música gratuïta fan un altre format, no es poden comparar amb el Sielu".