L'actor manresà Jordi Figueras serà Jacint Verdaguer en l'espectacle Al Cel, una coproducció del Teatre Lliure i El Canal, Centre d'Arts Escèniques de Girona i Salt.

Figueras va començar els assajos el mes de juliol passat, sota la direcció de Xavier Albertí i a partir d'un text de Narcís Comadira, en la que serà l'estrena de l'actor bagenc al Lliure. A part de Figueras, l'espectacle té la presència de Ruben Ametllé (narrador), Lurdes Barba (serventa gran), Xavier Frau (soldat) i Sílvia Ricart (serventa jove), que encarnen personatges inventats.

El muntatge disposa d'una escenografia mínima, un fons fosc, un llit i alguns personatges sense roba, i a més a més, conté tocs de cabaret. La mirada de Comadira és molt moderna i, per exemple, descobreix que el poema Canigó pot tenir una lectura eròtica "importantíssima" o que al poeta no se l'ha de llegir "només en clau de pàtria", deia el director del muntatge, i afegia que Comadira també ha investigat una "sintaxi teatral molt poc habitual en els nostres escenaris, amb ingredients de teatralitat molt forts i una estructura suggeridora".

L'oratori, en paraules de l'autor, Narcís Comadira, "vol contemplar a través dels últims dies del poeta, potser de la seva darrera nit, la realitat de Verdaguer com a home, com a poeta, com a aspirant a sant (...). No es tracta de cap biografia, de cap història, de cap drama. En tot cas, biografia, història i drama vertebren un text que, mesclant paraules meves i de Verdaguer -a vegades tretes de context, a vegades fins i tot falsejades, poetis omnia licet- es constitueix com una partitura que intenta una aproximació poètica al poeta. Una aproximació i un homenatge d'un dels escriptors més grans i més mal entesos de Catalunya".

L'obra s'endinsa en la vida del poeta a partir dels seus darrers dies, tot i que fa referència a diversos capítols de la seva trajectòria, i fa èmfasi en les ganes del poeta d'esdevenir sant. "La santedat és la darrera de les aspiracions de Verdaguer, un cop ha renunciat a la carnalitat masculina pel fet de ser capellà i a la glòria com a poeta", explicava Comadira. "Verdaguer va voler triomfar en les lletres i després anar cap al cel... D'aquí el títol de l'obra". Al Cel també és un volum poètic que va aparèixer de manera pòstuma un any després que morís, l'any 1903.

L'obra, que s'estrenarà dimecres, es podrà veure fins al dia 30 de novembre al Teatre Lliure. L'espectacle arribarà després a la Sala La Planeta els dies 7 i 8 de desembre, dins del marc del festival Temporada Alta que se celebra a Girona i a Salt. No se sap si l'espectacle farà una gira posteriorment.