La recreació del conte La sopa de pedres, de Xesco Boix, es va fer ahir a la plaça Major de Manresa. Centenars de persones van saltar i ballar al ritme de les seves cançons en l'homenatge que li van voler rendir diverses entitats socioculturals de la capital del Bages amb motiu del 25è aniversari de la seva mort.

Xesco Boix va ser l'animador infantil per excel·lència els anys 70. Algunes de les seves cançons i contes com ara El gripau blauLa bicicleta fins i tot es continuen transmetent de generació en generació. Tot i que les raons que van congregar la multitud a la plaça Major de Manresa eren diverses, el cert és que no hi havia ningú que superés la trentena d'edat que no sabés qui era Xesco Boix. "Sé qui era, és impossible no saber-ho", va ser una de les frases més repetides.

Un dels contes més populars de Boix va ser La sopa de pedres. La rondalla explica la història d'un soldat que es planta a la plaça del poble i comença a preparar una sopa posant unes pedres dins de l'olla. Els vilatans, moguts per la curiositat, comencen a aportar altres ingredients i tot el poble acaba compartint el plat. El CAE i la comissió Xesco Boix van voler homenatjar l'emblemàtic animador infantil recreant la seva mateixa història. "A primera hora del matí ha vingut molta gent a dur-nos els ingredients que ens feien falta per fer la sopa", va explicar Nasi Muncunill, president del CAE. Va afegir que "tot i que en un principi era previst que les aportacions les fessin els comerços, la veritat és que ha vingut molta gent a títol individual".

Al ritme de la sopa

La sopa de pedres va ser l'eix d'una festa en la qual no van faltar les activitats per a petits i grans. A les 4 de la tarda i mentre la sopa s'anava fent en unes olles de grans dimensions, es va començar a explicar el popular conte de Boix a la quitxalla a la plaça Major de Manresa. Mentrestant, les seves cançons i contes van començar a sonar a la plaça de Serarols i a la del carrer de Sant Miquel. En aquest darrer escenari, fins i tot es van col·locar les lletres de les seves cançons per tal que el públic les pogués seguir.

Després d'un espectacle infantil, la música de l'animador es va traslladar a la plaça Major, on diverses escoles i entitats van voler reversionar les cançons de Boix per rendir-li homenatge. Tot seguit, i mentre la sopa acabada de cuinar-se i la bona olor s'escampava per la plaça manresana, la quitxalla va poder acabar d'escoltar el conte. Per celebrar-ho, es va repartir l'esperat plat.

El punt final de l'homenatge de Xesco Boix el va posar l'orquestra que té el seu mateix nom, que va oferir de nou un repertori de les seves cançons mentre la llarga cua que es formava per recollir un plat de l'esperada sopa de pedres no deixava de créixer.

UN HOMENATGE COMPLET. Els contes i les cançons de l'emblemàtic Xesco Boix a Manresa.Petits i grans van ballar les cançons de l'animador infantil.A primera hora del matí es recollien els ingredients per fer la sopa. Les escoles van reversionar les seves cançons.El carrer de Sant Miquel també es va convertir en escenari de la festa.Cues per prendre l'esperada sopa