Mor als 87 anys

Perfil: Una vida dedicada a l´espectacle

L'actor madrileny va sorprendre per la seva capacitat d'adaptació tant en gèneres còmics com dramàtics

02.11.2009 | 21:39

José Luis López Vázquez, actor de cinema, teatre i televisió, va néixer a Madrid en 1922. Aviat es decantaria pel món de la interpretació a l'abandonar els seus estudis a la fi dels anys 30. En 1939 va ingressar en l'Organització Juvenil i va ser destinat als Serveis de Premsa i Propaganda. Té en el seu currículum més de 200 pel•lícules.

Amb 17 anys va ingressar en el Teatre Espanyol Universitari (TEU), on va coincidir amb el director teatral Modest Figueres, per a realitzar posteriorment els seus primers treballs en el cinema com figurant i assistent d'adreça en pel•lícules com 'María Fernanda, la jerezana' (1946).

Després d'aquests treballs, el seu debut com actor es va produir en el Teatre María Guerrero de Madrid en 1946 on va substituir a l'actor Félix Navarro, en l'obra 'El Anticuario' i va formar part de les companyies de Conchita Montes i Alberto Closas.

Després d'una gira amb el TEU per Alemanya, col•labora amb el també actor i director teatral Adolfo Marsillach en l'obra 'Bobosse'. Però és en la dècada dels 50 quan dóna el salt al cinema i comença a llaurar els seus primers èxits com actor.

Títols claus d'aquesta etapa són 'Novio a la vista' (1953), amb el director José Luis García Berlanga; ´Esta pareja feliz´ (1951), codirigida per Berlanga i Juan Antonio Bardem, i, amb especial rellevància per al públic de l'època, el paper principal de 'El pisito' (1958), de Marco Ferreri.

A partir de 1960, López Vázquez comença a centrar les seves interpretacions en el cinema amb pel•lícules tan coneguts com 'El Verdugo' (1964), de Luis García Berlanga.

Premi Nacional de Teatre en 2002, en els seus primers treballs en el cel•luloide va protagonitzar sobretot comèdies, com parella de Gracita Morals. No seria fins als anys 70 quan comencés una carrera en el drama.

A més del Nacional, l'actor va rebre nombrosos guardons, varis del Cercle d'Escriptors Cinematogràfics (CEC) per '091, Policia al habla', 'Peppermint Frappé' o ´Mi querida señorita', el Sant Jordi al millor actor per 'Plácido', la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts, el Goya d'Honor en 2004 o el Premi Nacional a 'Tota una Vida', de la Unión d'Actors.

"La cabina"

López Vázquez, intèrpret del cinema espanyol amb un dels historial més rellevants, es va consagrar com un dels actors més destacats i prolífics dels últims quaranta anys. També va destacar com actor en televisió, amb sèries com ´Los ladrones van a la oficina', i va anar el protagonista del mediometraje 'La cabina' (guanyador d'un Emmy), d'Antonio Mercero.

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema