La vida a les colònies tèxtils, tant a dins com a fora de la fàbrica, serà l'eix central d'una exposició de gran format que es podrà visitar a partir del proper 1 de desembre i fins al 7 de març al Museu d'Història de Catalunya, i que en bona part s'inspirarà en el llegat d'aquest fenomen al Berguedà. L'exposició, que es titularà Colònies industrials de Catalunya, pretén recrear el teixit social i les relacions laborals de les colònies del Ter i el Llobregat a partir de material de l'època, testimonis orals que explicaran les seves vivències i muntatges audiovisuals que evocaran el passat d'aquestes colònies, en què les escenes seran protagonitzades per berguedans.

A banda del mateix museu, l'exposició és organitzada pel departament de Cultura i el de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, i pel Col·legi de Periodistes, però la museografia és a càrrec de Transversal Produccions Culturals, que ha apostat per persones del Berguedà en les interpretacions escèniques, segons ha explicat la seva responsable, Rosa Serra. Un dels principals muntatges en què es treballa serà protagonitzat per una desena d'actors vinculats al grup de teatre de l'Associació Cultural i Esportiva de Cal Rosal, i demà mateix és previst que es traslladin a un estudi de gravació de Barcelona per filmar les escenes, que es plasmaran amb un efecte croma sobre un fons d'uns 8 metres de llarg on s'ha recreat a partir de fotografies la imatge en 3 dimensions de l'interior d'una fàbrica tèxtil de final del segle XIX "inspirada en la de Viladomiu Vell", segons Serra. L'escena vol reproduir amb una interpretació sense veu (de fons se sentiran els telers) com era l'entrada a la feina en el torn del matí d'un dia qualsevol l'any 1895. El majordom, el manyà, una teixidora embarassada, els aprenents, dos nens... tots vestits amb la roba d'anar a la feina pròpia de l'època, protagonitzaran l'audiovisual d'uns set minuts de durada. "Vol ser un reflex de la tipologia de treballadors de la fàbrica, i amb nens, perquè als 7 anys ja començaven", diu Serra, que, d'altra banda, ha avançat contactes amb l'Associació de Veïns de l'Ametlla de Merola de cara a un altre muntatge del qual no s'han precisat els detalls.

I és que l'exposició serà de gran format en un espai d'uns mil metres quadrats, i es distribuirà en diversos apartats que recrearan una gran varietat d'aspectes relacionats amb la vida a les colònies i la seva evolució, segons ha explicat la conservadora del Museu d'Història de Catalunya, Mariona Companys. Així doncs, hi haurà espais dedicats a explicar què era una colònia tèxtil; la importància dels rius com a font d'energia per a les fàbriques; el paper del ferrocarril per transportar les matèries primeres; l'espai fabril, que inclourà exposicions de telers; la vida al carrer, amb els economats i les escoles; l'ambient festiu a la plaça i a l'entorn del cinema i l'església; i la torre de l'amo, a banda d'un audiovisual on s'exposarà l'estat actual de les colònies i els projectes urbanístics que s'han desenvolupat en alguns casos. Tot plegat es recrearà amb objectes cedits per associacions de veïns, dissenys especials, muntatges audiovisuals, i es recolliran testimonis orals que han viscut aquesta època.