La programació del Clam es presenta 'arriscada' perquè, segons ha explicat, Jesús Fernández, des l'organització, el festival inclou pel·lícules que no es projectaran a les sales de cinema com el documental 'L'home del segle XX' i perquè no es passaran films americans.

Aquest any, per primer cop, el certamen s'inaugurarà amb una comèdia 'Soul Kitchen' , del director Fatih Akin. El film ha estat guardonat al darrer festival de Venècia amb el premi especial del jurat.

Durant el festival es projectaran 42 films de 14 països de les quals 12 són curts a concurs. També es projectaran 20 llargmetratges, 9 documentals i un film d'animació. En total es podran veure 5 estrenes estatals.

Entre els films que es podran veure al festival destaquen 'El día en que dios se fue de viaje', premiada en la darrera edició del festival de Sant Sebastià i 'Ajami', candidata als Oscar 2010. A més, la clausura del festival es farà amb 'Wellcome', un drama francès que ha estat molt ben acollit per la crítica i ha suscitat polèmica pel seu colpidor retrat sobre els immigrants il•legals que intenten arribar a Anglaterra des de Calais.

Pasqual Maragall, el principal convidat

El president del festival, Josep Maria Carrillo, ha destacat que l'expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, serà l'encarregat de fer entrega del premi Pere Casaldàliga que és concedeix a una persona o entitat, que a criteri de l'organització, hagi significat més o especialment en la defensa dels principis que inspiren el festival.

Paral·lelament, una de les convidades especials d'enguany és l'actriu i professora d'art dramàtic argentina Cristina Rota, que serà al festival el 27 de febrer per rebre un reconeixement Clam i presentar la pel·lícula 'La pérdida'.

Sobre represaliats i el disseny de les ciutats

En aquesta setena edició l'organització vol reflexionar sobre els represaliats en un ampli sentit, és a dir, no només sobre el significat de la persecució per motius polítics sinó que es vol obrir el debat a diferents àmbits.

La segona temàtica, Vida urbana, vida rural, que es desenvoluparà els dies 5, 6 i 7 de març, el Clam analitzarà l'urbanisme i el disseny de les ciutats per tal de veure si aquests paràmetres realment responen a les necessitats de les persones que hi viuen.

Col·laboració amb el Festival de drets humans de Sarajevo

El certamen ha engegat aquest any una col•laboració especial engegada amb el Festival de drets humans de Sarajevo. El 27 de febrer es projectarà el documental 'L'home del segle XX', inspirat en un supervivent a tres camps de concentració.