Les intrigues i les xafarderies d'Olor de colònia van afegir ahir un graó més al seu historial d'èxit. Després de convertir-se al llarg del 2009 en la gran sensació de la literatura catalana, i havent irromput al 2010 amb l'aurèola intacta, la novel·la de Sílvia Alcàntara (Puig-reig, 1944) va obtenir ahir un reconeixement més amb la concessió del Premi Joaquim Amat-Piniella de literatura, que es va lliurar en un acte celebrat a la Sala Petita del teatre Kursaal. Un guardó que s'afegeix al Regió7 de Cultura que li va lliurar aquest diari fa un parell de mesos.

"Quan et passa una cosa tan extraordinària com la que m'està succeint a mi, no pots evitar de fer una reflexió", va explicar l'escriptora resident a Terrassa després de recollir el bust d'Amat-Piniella creat per l'escultor Ramon Oms. "Jo l'he fet, amb profunditat. Divendres passat va fer un any de la primera presentació de la novel·la, a Terrassa. Fa un any i mig que vaig conèixer l'editor Josep Cots, un manresà amb molta empenta. Fa quatre dies, jo era una desconeguda, i de cop vaig irrompre en el món literari. Hi havia qui es pregunta: d'on ha sortit l'Alcàntara? Jo també m'ho preguntava". Continuant amb el fil del seu parlament, l'autora d'Olor de colònia va afegir que "miro enrere i m'adono que no hi ha cap secret: la meva és la història d'una dona que un bon dia va decidir aprendre la llengua que li havien negat durant tants anys. Una història d'amor per aquesta llengua i per aquest país".

El jurat format per Montserrat Caus, Llorenç Capdevila, Jordi Coca, Pep Coll i Jordi Estrada va escollir per majoria aquesta novel·la ambientada en una colònia tèxtil, un escenari vital que Alcàntara coneix prou bé perquè va residir a la colònia Vidal els primers vint anys de la seva existència. Olor de colònia ha tingut la virtut de donar a conèixer el món de les colònies industrials del Llobregat arreu del país, i les que estan museïtzades han registrat un increment notable en l'afluència de visitants.

L'enrenou causat per l'enorme èxit d'aquesta ficció ha impedit a Alcàntara centrar-se en la propera novel·la que sortirà al mercat, però ahir va confirmar que serà una de les tres novel·les que tenia escrites abans que Edicions de 1984 es decidís a publicar Olor de colònia. Tot i que va preferir no avançar ni el títol ni la temàtica, l'escriptora de Puig-reig va explicar que la publicació és prevista per a la tardor i amb el mateix segell editorial que li va donar la primera oportunitat.

L'acte d'ahir va incloure la projecció d'unes colpidores imatges del camp de concentració de Mauthausen, un dels que Joaquim Amat-Piniella va conèixer i patir durant el captiveri de quatre anys i mig pel que el van fer passar els nazis durant la Segona Guerra Mundial. El recull elaborat per Jorge Caballero va estar acompanyat de la música en directe que va interpretar la pianista i compositora Laura Casaponsa, en el moment més emotiu de la vetllada.

El president d'Òmnium Cultural del Bages, Jaume Puig, va insistir com ja va fer l'any passat en la idea que Manresa es doti d'una estàtua per recordar la figura d'Amat-Piniella. Puig va avançar que properament s'obrirà una subscripció popular per sufragar el cost de l'obra, que s'ha encarregat a Ramon Oms. El 2013 es compliran 100 anys del naixement d'Amat-Piniella, que va morir el 1974, i per aquest motiu Òmnium i l'Ajuntament tenen la intenció de dedicar-li un any temàtic.