A

hir el Centre Cultural el Casino de Manresa acollia quatre taules plenes d'aparells: teclats Casio, cables, pianets de joguina, una guitarra amb piles, botonets i aparells sense carcassa tunejats endollats a una taula de so i a un ordinador. "Aquest ens el van donar, aquest el vam trobar en unes golfes, aquest era al mig del carrer, aquest el vam trobar a les deixalles...". Un munt de porqueria, podria pensar qualsevol. I ho encertaria de ple.

El col·lectiu Autonoise, de Moià, treballa amb la deixalla. Molts aparells electrònics que es llencen cada dia són fàcilment reparables i poden tenir una segona vida. Així, el col·lectiu denuncia el capitalisme desaforat mentre busca nous usos de la tecnologia. El concepte del qual parteixen és el circuit bending, que consisteix a provocar curtcircuits a aquests dispositius electrònics de baix voltatge (alimentats amb piles) amb finalitats creatives. Així, les joguines velles o qualsevol objecte poden reciclar-se, tenir més vida i convertir-se en un nou instrument musical generador de so.

L'Acumulació, la instal·lació que Autonoise va fer ahir pel festival Gargall, era un sistema fet de sistemes fets de sistemes S'hi van afegir el màxim d'aparells electrònics. "Intentem que el circuit sigui tan ampli com puguem. Els aparells s'envien senyals, les reben, s'interrelacionen", explicava Oriol Viladomiu, un dels membres d'Autonoise. Els circuits interconnectats es parasiten i modulen entre ells de manera autònoma. L'ordinador i la taula de so són els punts de trobada, però no intervenen en el so que es crea. Freqüències, sorolls, atmosferes, ritmes. Pot passar de tot. "No sabem ben bé què ni com, però promovem la interacció entre aparells i circuits. Afavorim l'autonomia de les màquines". Com una neurona: l'aparell rep impulsos i n'envia d'altres.

De fons, una projecció amb la mateixa idea de reciclatge: una pel·lícula es projectava completament malmesa. I com en el cas dels aparells, es reutilitza. "En aquest cas l'arxiu es va destruir sol", explica Eudald Pla, un dels membres d'Autonoise, "però també els fem rebentar nosaltres". Les imatges, tot i ser completament abstractes, "tenen molt d'impacte", assegura l'artista. "I la intenció de fons és la de reutilitzar una cosa feta malbé", diu Pla. Ahir al matí va costar que la gent s'apropés a la proposta, però "no perquè no hi hagi interès". Hi ha més moguda a Barcelona? "A Barcelona hi ha molta gent, és qüestió de proporcions".

Els circuits bendings continuaran avui i demà a l'Espai7. Avui, amb el col·lectiu Circuit Torçat de Barcelona, que disposa del canari Juan Matos Capote, pioner del circuit bending a la península. Diumenge, l'Orquestra dels Luthiers Drapaires, amb escàners, ràdios, teles i batedores, el Col·lectiu Telenoika i Dudu dudu. Sonaran de les 12 del migdia a les 9 del vespre, i a la 7 oferiran un showcase.