La prolífica editorial Publicacions de l'Abadia de Montserrat (Pamsa) presenta fins a setze títols de temàtiques ben variades de cara a un Sant Jordi en què manté la seva filosofia de compromís amb la cultura catalana. Un dels llibres més remarcables és L'auca de Junceda. Abans-d'ahir a Montserrat, on Oriol Vergés recrea la història de la família que va dibuixar Joan Junceda l'any 1923.

En el terreny de la història, Pamsa presenta una interessant Breu història de l'Alguer, amb autoria d'Antonio Budrun i la condició e ser la primera síntesi històrica de l'enclavament sard escrit en català, una llengua que es parla a l'indret des del segle XIV. El recorregut abasta des de la prehistòria fins l'any 1720, quan l'illa va deixar de ser propietat de la corona espanyola i va passar a mans dels Savoia. Els 'Coloquios Cataluña-Castilla (1964-1971)' recupera una iniciativa que es va constituir en oposició al franquisme en els darrers anys de la dictadura, gràcies al treball d'edició de Jordi Amat.

Un dels punts forts de Publicacions de l'Abadia és l'anàlisi de les obres els grans noms de la literatura nostrada. En aquesta línia trobem Aproximació historica al mite de Sinera, d'Agustí Espriu, que ubica el lector en l'univers creatiu de l'escriptor d'Arenys de Mar. Josep Massot, per la seva part, publica Escriptors i erudits contemporanis (novena sèrie), amb capítols dedicats a Montserrat, el Refranyer de Marià Aguiló i la revista Serra d'Or.

Evocatiu i molt personal és A l'ombra del Montseny, un llibre en el que Carles Albesa reconstrueix la capacitat gairebé màgica del massís per alletar processos creatius. Manel Ollé és el curador i comentarista de 174 ex-libris de Frederic Mauri.

El Diari de Tosa és una obra poètica inclosa en el Kokinshû, la primera antologia imperial de poesia en llengua japonesa i que data de la primera meitat del segle X. Un dels compiladors d'aquest clàssic, i protagonista de la història, és Ki no Tsurayuki. Sara Ruano il·lustra Tagore, pensaments d'ahir per avui.

El drac i el cavaller desmemoriat, de Marta Romera i Mercè Canals, i Pirates a la vista!, de Núria Albertí, Cristina Losantos, Xavier Oró i Pep Solórzano, són les dues apostes de l'editorial en el camp de la literatura infantil i juvenil. En l'àmbit de l'espiritualitat, tres títols: Envellir amb dignitat, de Bernabé Dalmau, El difícil camí de la misericòrdia. Francesc d'Assís, de Martí Avila, i Em dic Clara d'Assís, de Gadi Bosch. Publicacions de l'Abadia també treu a la venda la segona edició de Dietari d'un viatge per les regions de l'Iraq (1922-1923), del monjo montserratí Bonaventura Ubach.