Quatre gotes a 1/4 de 9 del vespre anunciaven a Manresa, sense gaire soroll, que la diada de llibres i de roses enfilava el punt final. No va ser una jornada excepcional. D'aquelles de sol i llibres que omplen fins a vessar qualsevol racó del Passeig. A la capital del Bages, bona temperatura i cel ennuvolat. Però a Berga i a Igualada, xàfecs a la tarda i parades desmuntades. A Puigcerdà, plàstics per a quatre gotes. Una diada sense un denominador comú. Tot ben repartit. Com les vendes. Els llibreters de la Catalunya central no van trobar a faltar Stieg Larsson (que això sí, va continuar venent-se) en un Sant Jordi que ahir va servir per enfortir la literatura i els autors catalans.

Pilar Rahola amb La màscara del rei Artur (La Magrana) i Xavier Bosch amb Se sabrà tot (Proa) van encapçalar la llista d'autors d'aquest Sant Jordi. Títols que a la capital del Bages, per exemple, s'havien esgotats ja al matí en diverses parades. Però Rahola i Bosch van fer la cursa de Sant Jordi seguits de ben a prop per Jordi Puntí amb Maletes perdudes (Empúries) i Eduard Punset amb El viatge al poder de la ment (Destino), l'èxit de vendes a Puigcerdà. A Igualada, per exemple, qui va donar la campanada va ser La maleta sarda (Columna), de Margarida Aritzeta. Però també van tenir el seu tros de pastís (i ben farcit) Ferrant Torrent, Empar Moliner, Albert Espinosa, Gerard Piqué, Vicenç Villatoro i Emili Teixidor. Un Sant Jordi amb una bona "anyada" d'autors catalans, segons el manresà Antoni Daura, president del Gremi de Llibreters.

Però no oblidem, per obvi i esperat, un altre dels èxits de la jornada: tots i cadascun dels títols que el mercat ha absorbit del fenomen Barça. Començant per El Crackòvia de les 6 copes (Columna). O la infiltrada de la diada, com passa cada Sant Jordi: la literatura infantil i juvenil, que a Manresa, aquest any, no tenia una de les seves valedores, la parada d'El Terrall. Va regnar (i tampoc no és cap novetat) el rei Geronimo Stilton (qualsevol títol, qualsevol col·lecció) i les adolescents van triar el suggeridor Perdona però vull casar-me amb tu (Proa), de Fernando Moccia. Simptomàtic? En castellà, sobretot, un nom: Arturo Pérez Reverte i El asedio (Alfaguara).

Mentre un pare aprofitava un racó de vorera per començar a llegir el conte al seu fill, a la llibreria Rubiralta de Manresa es venia Els verbs conjugats. Una anècdota que serveix per il·lustrar el que explicava Cristina Blesa, d'aquest establiment: "la gent demana de tot i més. Des d'algun clàssic fins al títol que han sentit a la ràdio". I és que els supervendes del rànquing de Sant Jordi, en realitat, subratllava Daura, no arriben "ni al 10% de les vendes totals". De fet, el gran èxit de la parada muntada pel Centre d'Estudis del Bages va ser un títol editat per l'entitat el 2007, de la manresana Marta González i titulat ...I a la tarda a cosir. La veu de les àvies. Qui ho hagués dit, l'any passat!

Quant a autors locals, a Berga van tenir el seu lloc d'honor Jordi Cussà amb El noi de Sarajevo (Proa) i Berga. Una història per conèixer (Zenobita), de Maria Dolors Santandreu i Rosa Serra. I a Manresa l'èxit va ser apostar per treure els autors al carrer: Gal·la Garcia (El moviment obrer a la comarca del Bages 1939-1982); Lluís Grifell (Viatge al país del pèndol); Sabina Fornell (Amor, regal diví); Pep Molist (Vull conèixer Miquel Martí i Pol); Quim Falcó i M. Àngels Riu (Les famílies de la meva escola); Genís Sinca, que comentava que "hi ha més ambient de diada a Manresa que a Barcelona" (que signava Vida secreta dels nostres metges); o la jove escriptora tunisiana Yesmine Karray (Mishmir i la porta del cercle).

Un drac sense carn, un Sant Jordi sense espasa (de Diesa i Regió7) i una roda d'escriptors per Manresa Decideix van donar color a un Sant Jordi de cel gris en què els llibres (de primera, segona i tercera mà) competien en espai amb parades fins i tot de patates.

L'escriptor de literatura infantil i juvenil Pep Molist va signar exemplars de les seves darreres novetats.Els membres del col·lectiu dels Miquelets de Catalunya, regiment de la Generalitat entre 1705 i 1714, van desfilar pel centre de la ciutat ahir a la tarda.Els nens van ser protagonistes de la festa de Sant Jordi omplint parades i botigues on es venien llibres per a la seva edat.Foto de grup dels escriptors i personatges de la cultura que van participar en la roda de lectures de Manresa Decideix, ahir, davant del Casino.Els més petits van quedar bocabadats amb les evolucions del drac de l'espectacle Lo monstre, de la companyia Efímer, de Tàrrega.Una característica imatge d'una jornada en què els llibres són l'element principal juntament amb les roses