Una qüestió de dignitat. Per tota la gent que hi va deixar la pell i per aquells que encara continuen al peu del canó. La presentació del llibre El moviment obrer a la comarca del Bages, 1939-1982 es va convertir dijous al vespre en una trobada de reafirmació sindical que va aplegar mig centenar de persones a la sala d'actes de l'edifici de CCOO i UGT al passeig de Pere III de Manresa. El volum, editat per Zenobita i escrit per la periodista manresana Gal·la Garcia, traça l'itinerari vital de les nombroses persones que han mantingut encesa la flama de la dignitat dels treballadors des dels tenebrosos temps de la primeria de la postguerra fins als durs anys de la Transició.

"L'objectiu d'aquest treball, que es complementa amb un DVD, és evitar l'oblit", va afirmar Gal·la García en el seu parlament, asseguda en un extrem d'una taula que va presidir l'alcalde de la ciutat, Josep Camprubí. "Fins ara, la història del moviment havia estat tractada de manera disgregada, no hi havia hagut cap projecte global". Després de rastrejar en diversos arxius de Manresa i de Barcelona i de fer entrevistes a una seixantena de persones, García va poder emprendre una tasca que ha vist la llum aquest abril passats dos anys del punt de partida. "La intenció era parlar de fets concrets, de les mobilitzacions, també de les estructures sindicals, però, al mateix temps, de la memòria dels militants, dels records de les persones", va indicar l'autora.

El llibre no s'estalvia referències al "cost personal" que va significar la implicació en el sindicalisme durant el franquisme. Els secretaris generals de les delegacions Bages-Berguedà d'UGT, Miguel Espejo, i CCOO, Lluís-Vidal Sixto, van fer en el seu torn de paraula un discurs encès i molt reivindicatiu. Abans es plantava cara a la dictadura i ara al capitalisme més descarnat. L'alcalde de Manresa, Josep Camprubí, per la seva part, va lloar la tasca de la lluita obrera afirmant que "el moviment sindical va posar les bases d'una ciutadania amb esperit crític".