Sota el títol 'Repressió i resistència', el Memorial Democràtic presenta una exposició de 12 grans fotografies que reprodueixen 12 moments representatius del franquisme i la lluita contra la dictadura. Les imatges, que han estat ampliades a gran format, s'han situat als llocs on van ser preses per evocar la memòria dels espais on va desenvolupar-se la lluita. Així, els vianants descobriran imatges que recorden la manifestació del 78 a la plaça Universitat o l'última visita de Francisco Franco a Barcelona. La mostra coincideix amb el II Col•loqui Internacional Memorial Democràtic, que reuneix a Barcelona a diversos experts que tractaran el tema de la repressió i la revisió jurídica de les dictadures.

Les cues de l'Auxilio Social al Portal de l'Àngel, la manifestació per la llibertat d'expressió davant la Universitat, els enfrontaments amb la policia a la manifestació del 76 als jardinets de Gràcia o l'última visita de Franco a Barcelona desfilant davant de la Catedral són algunes de les imatges representatives del règim que va marcar la història recent del país.

35 anys després del final de la dictadura aquestes imatges tornen als carrers de Barcelona amb la intenció de fer recordar els vianants els fets que no fa gaire condicionaven la vida política i social del país. 'Repressió i Resistència' és el nom amb què el Memorial Democràtic ha titulat la mostra, a diferents punts de la ciutat de Barcelona, de 12 imatges reproduïdes a gran format que retornen als carrers el record d'aquells moments convulsos.

Així ho ha explicat Miquel Caminal, president del Memorial, qui ha declarat que cal recordar que 'la repressió no s'ubicava als llocs tancats sinó que també als espais públics, que són espais democràtics per definició.' Les instantànies, que van ser preses per fotògrafs com Carlos Pérez de Rozas, Ricard Tarré, Manel Armengol entre d'altres, retornen al present les lluites a peu de carrer, les cerimònies públiques de la dictadura o la presència religiosa que tenia el monopoli de les manifestacions públiques.

L'exposició és fruit de la col·laboració entre el Memorial i Arqueologia del Punt de Vista, i coincideix amb la celebració del II Col·loqui Internacional Memorial Democràtic sobre repressió i revisió jurídica de les dictadures. En aquest col·loqui, es pretén avançar en l'anàlisi de l'acció repressiva de la dictadura i en la comparació amb la fi d'altres règims dictatorials.

El col·loqui comptarà amb la presència de Juan Guzmán, el jutge que va processar Augusto Pinochet, i la presidenta de les 'Abuelas de la Plaza de Mayo', Estela Carlotto, entre d'altres. La trobada comença el dijous 10 de juny i s'allargarà fins al 18 de setembre.