Trenta-dos grups i carrosses van desfilar pel centre de Barcelona en una manifestació festiva que va reclamar la igualtat i els drets de les persones transsexuals.

La manifestació va començar a la plaça Universitat de Barcelona on es van anar concentrat almenys mil persones, segons un portaveu de la Guàrdia Urbana.

La marxa festiva i lúdica a ritme de batucada la va encapçalar una enorme pancarta que donava la benvinguda a aquestes jornades de "pride" (orgull) Barcelona que entre el 18 i el 28 de juny alberguen múltiples celebracions de caràcter gratuït, des del debat, fins a l'esport i la festa.

"Per la igualtat trans" ha estat el lema de la manifestació d'aquest any, segon en el que se celebra a la capital catalana el "Pride Barcelona. L'orgull LGBT (lèsbic, gai, bisexual i trans)".

L'any passat la desfilada i la festa van reunir més de trenta carrosses d'associacions i empreses.

David Martí, portaveu de Pride Barcelona 2010, va explicar a EFE que el lema es refereix aquest any als drets de les persones transsexuals perquè encara "estan catalogades de malaltes mentals".

Martí ha destacat la importància de la reclamació d'aquests drets "mentre hi hagi metges o clíniques que es dediquen a curar l'homosexualitat".

La Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya va obrir fa pocs dies un expedient informatiu a la Policlínica Tibidabo de Barcelona per aplicar teràpies per 'curar' l'homosexualitat.

El portaveu de Pride Barcelona va destacar que Espanya i Catalunya tenen lleis avançades pel que fa als drets dels gais i lesbianes i Catalunya, ha subratllat, va ser la primera que va aprovar que els matrimonis d'homosexuals puguin adoptar.

Entre els concentrats hi havia una parella de transsexuals que onejava la bandera veneçolana.

En una carpa s'anava pintant als que ho desitjaven i per rigorós ordre amb els colors vermell, taronja, groc, verd, blau i morat de la bandera homosexual o se'ls dibuixava un llaç vermell, signe que reclama l'atenció sobre la sida.

Un grupet de lesbianes joveníssimes onejava pancartes casolanes que resaven "estimar-se entre iguals no és tan diferent"; "clericalisme no" o "Reis que no entenen són depriments".

Joves musculosos i bronzejats amb poca roba i molt desvergonyiment van animar la festa, des de les carrosses o des de la desfilada, entre ells un de molt atractiu que duia una samarreta amb la inscripció "Sorry, I dont Do Girls" (ho sento, no m'ho faig amb noies).

L'"orgull Barcelona 2010" va confluir a l'avinguda María Cristina, al costat de les fonts de Montjuïc, on es trobava el "village" de les jornades, zona que alberga una mostra de les diferents entitats i escenari de la festa que va posar la cirereta a la desfilada.

Després de més de dues hores de desfilada a la qual van concórrer unes 80.000 persones, segons Martí, Joaquim Roqueta, vicepresident del consell municipal del LGBT i Elisabet Vendrell, vicepresidenta del consell nacional del LGBT van llegir un manifest en el qual s'assenyala que les persones transsexuals són el col·lectiu més discriminat en els àmbits social i laboral.

Tots els partits, excepte el PP, van enviar representants a la manifestació que s'avança un dia, en ser avui festiu, al 28 de juny, data en què se celebra el Dia Internacional de l'Orgull LGBT (lesbiana, gai, bisexual i trans).