Sis editorials catalanes (Pagès Editors, Galerada, Efadós, Ven y Te lo Cuento, Laia Libros i Elisabeth Prieto) han creat la nova empresa Nus de Llibres, que gestionarà la distribució de més d'una vintena d'editorials. El tret diferencial de Nus de Llibres és que seran les editorials les que controlaran el procés de comercialització i distribució. Aquest nou segell controlarà tot el procés, des de les vendes i les devolucions fins al màrqueting i l'administració. Nus de Llibres preveu distribuir uns mil títols i facturar al començament uns dos milions d'euros. En un any però, calculen doblar aquesta facturació. L'administració de Nus de Llibres estarà a la seu de Pagès Editors, a Lleida.

Els representants de les sis editorials que formen Nus de Llibres han signat aquest dimecres la creació d'aquesta nova empresa que s'encarregarà de la facturació, la distribució i la logística. L'objectiu és eliminar els intermediaris i tenir un contacte directe i un servei personalitzat amb les llibreries. El fet de controlar tot el procés els permetrà, diuen, saber 'què tenim i on ho tenim, així com què ha fallat'.

Tot i que els seus accionistes reconeixen que és una aventura, saben que serà en poc temps una empresa 'consolidada' perquè ja coneixen el mercat i el mercat a ells. A més, estan segurs que amb els canvis tecnològics actuals és el moment oportú per tirar endavant aquesta unió.

De moment, ja hi ha una vintena d'editorials que els han demanat que Nus de Llibres s'encarregui de la seva distribució. Fins i tot, una editorial de Sevilla els ha encarregat la distribució dels seus títols a Catalunya.

Actualment a Catalunya hi ha 270 editorials, tot i que només el 20% dels llibres que es venen són en català. Els editors reconeixen que la crisi també ha afectat al sector dels llibres ja que la principal demanda són els llibres barats de butxaca. 'Aquell llibre gran que costa quaranta euros i que es venia fa dos anys, actualment té molt poca sortida', afirmen.