El director teatral Albert Vidal torna al Teatre Nacional de Catalunya, sis anys després d'haver-hi portat 'El Príncep'. Ara aquest creador inclassificable presenta l'obra 'Història de Joan, nascut d'un ós', un espectacle que recupera una llegenda popular passada pel seu sedàs d'immersió tel·lúrica en les pròpies arrels, confrontades amb les d'altres països. En companyia de tres músics, Vidal proposa una obra de teatre musical rural a la manera antiga. El muntatge enriqueix la rondalla original incorporant-hi tècniques i gestos provinents de la literatura oral de cultures de tot el món, com el 'topeng' de bali o el 'kiogen' japonès, sense oblidar la riquesa característica de l'oralitat catalana.

La nova proposta escènica d'Albert Vidal neix de la fascinació per una rondalla, 'Joan de l'ós'. Per encàrrec del Teatre de l'abadia de Madrid, va reescriure-la i convertir-la en una obra literària, aleshores en castellà, i ara traduïda al català. 'Història de Joan, nascut d'un ós' arriba al TNC sis anys després que Vidal hi estrenés 'El Príncep', un altre muntatge impregnat dels viatges de Vidal a l'Àsia.

Vidal és aquí un bard -persones que s'encarregaven de la transmissió oral d'històries en una Europa antiga- que es posa en la pell de Joan, el nen ós. La soledat d'aquest personatge, fill d'un ós i una dona, i que després d'abandonar el seu cau veu com la societat el rebutja, és un element central de l'obra.

Com ha assenyalat el director, en rescriure la rondalla es va centrar en aquest aspecte. 'La força de la dignitat romàntica del home que es troba sol amb la seva dignitat, enganyat per tothom i que acaba caminant sol pel bosc., això és romàntic i contemporani i creia que valia la pena explicar-ho'.

Vidal narra la història mitjançant cants, i acompanyat per tres músics: un violí, una viola de roda i una d'arc i percussió. El pes del gestualitat, el to de veu, els sons de la música, són essencials en una obra vol transcendir la narració, i penetrar a la ment de l'espectador amb una 'força tel·lúrica' que traspuen músiques i veus universals, especialment del continent asiàtic.

'Història de Joan, nascut d'un ós' es representarà al TNC entre el 27 d'octubre i el 17 de novembre. El muntatge arriba 'a la cristal·lització', segons Vidal, després de tres anys des que es va estrenar al Festival Temporada Alta, un recorregut després del qual s'ha arribat 'a un nivell de qualitat altíssim'.. El director ha explicat que vol estrenar l'obra, 'tal com és ara, en català', en festivals a l'estranger.

Més enllà d'això, Vidal ha expressat el seu desig que aquesta obra s'acabi convertint en un clàssic del teatre català contemporani, que doni una directriu a les joves generacions 'perquè entenguin com pot néixer un teatre de futur sense perdre les arrels de la catalanitat'.