Vermell, blanc i negre. Ferro, ciment, alumini. Són els colors i els materials que a partir d'avui identificaran la nova sala de concerts manresana Stroika, impulsada per Kay Studios i Propaganda pel Fet! Una estètica de línies senzilles, amb un nom de ressonància soviètica on no falta un camarades en un dels plafons que presideix una de les barres el bar. Logo i interiorisme a càrrec del manresà Jordi Mestres.

Però components estètics a part, el contingut de Stroika es va començar a omplir ahir amb una inauguració oficial -autoritats, músics, professionals del sector- i el primer directe amb El Belda i el conjunt Badabadoc (vegeu pàgina 41). La prova de foc, la real, la primera, arriba avui amb l'obertura de la sala al públic per escoltar, aquesta nit, els manresans Plouen i demà, doble sessió dels incombustibles Lax'n'Busto, encapçalats pel manresà Salva Racero.

La seu de la Casa de la Música, situada al número 17 de l'avinguda dels Dolors, és una nau de 1.350 metres quadrats concebuda com un espai per a la música en directe que ha intentat mimar tots els detalls però, sobretot, tenir cura del so. "És pensada per als músics", expliquen Joan Cayuela (Estudis Kay) i Dani Castellano (Propaganda pel Fet!), amb elements integrats en la caixa de la sala que absorbeixen, modulen o potencien el so. Quan no hi hagi programació concertística, Stroika funcionarà com a discoteca. La seva vocació és ser el reivindicat equipament pensat per a concerts que la capital del Bages ha demanat durant anys: l'espai que no serà mai la condemnada Sala Ciutat ni el poc adequat pavelló del Vell Congost. Això sí, de titularitat privada.

Kay Studios i Propaganda pel Fet! són les dues empreses que han impulsat Stroika i l'ús públic que es farà de la sala li atorgarà el fet que Propaganda pel Fet! és qui promou el projecte de la Casa de la Música a Manresa, una iniciativa nascuda a la capital del Bages el mes de setembre del 2008 amb la intenció de promoure la música tant en el vessant concertístic com en el de formació. Així, Stroika inclourà una part de la programació que fins ara es repartia per diferents locals de la ciutat: des de maratons de grups locals passant per concerts temàtics. La sala és adequada per oferir la possibilitat d'enregistraments musicals i estades d'artistes. Des d'avui fins al 18 de desembre ja hi ha programats una desena de concerts.