Edicions de l'Albí de Berga està a les portes del 25è aniversari. Per això, el seu editor, Jaume Huch, ha afirmat que al llarg d'aquest any s'ha fet un 'esforç' per publicar 35 títols, una xifra que dobla la dels últims anys. A més, l'Albí ha encetat la nova col·lecció 'Espresso', que vol ser 'un petit tast' de grans obres breus tant d'autors catalans com universals. Per tancar l'any, l'editorial ha presentat dues novel·les que semblen allunyades però que 'curiosament parlen del mateix', segons Huch. En 'A reveure, Espanya!', Jordi Cussà ficciona la hipotètica independència de Catalunya i en 'Rius parallels', Jordi Estrada reconstrueix literàriament els últims dies de Màrius Torres.

Ara que estan a punt de complir 25 anys, a Edicions de l'Albí s'ha fet un 'esforç' per doblar el número de títols que es publicaven fins ara. Així, el seu editor, Jaume Huch, ha afirmat que aquest any s'ha arribat als 35 títols publicats, entre els quals hi ha les dues últimes novetats, 'A reveure, Espanya!', de Jordi Cussà (Berga, 1961), i 'Rius paral·lels', de Jordi Estrada (Manresa, 1938).

En la primera, Jordi Cussà novel·la la hipotètica independència de Catalunya amb una història ambientada al 2038, vint anys després de la suposada independència proclamada al 2018. Cussà, que l'any passat havia publicat 'Contes d'anada i tornada', ha volgut aportar el seu 'granet d'arena en el camí cap a la independència', ha afirmat.

L'escriptor ha assegurat que ho ha fet des de la 'ficció novel·lada' perquè és el que més domina. De fet, Cussà ha assegurat que 'A reveure, Espanya!' 'no vol ser un doctrinari' per als polítics, però ha acceptat que espera que aquests 'es diverteixin' i que si els 'encén alguna espurna' n'estarà 'molt content'.

I si Cussà situa la seva acció l'any 2038, Jordi Estrada ho fa en el 1942. Després d'un llarg procés de documentació i gestació de set anys, Estrada ha publicat la seva primera novel·la, 'Rius paral·lels'. Segons l'autor es tracta d'una 'ficció lírica', en el sentit que és una 'novel·la de centres concèntrics' en què hi tenen un gran protagonisme els sentiments.

Amb una acció de només quatre dies i gràcies al 'flashback', els records i els somnis es reconstrueix literàriament la vida de Màrius Torres. 'La pretensió no era fer una biografia novel·lada del poeta', ha advertit Estrada, qui ha afegit que la figura de Màrius Torres 'és el pretext'.

Segons l'autor, aquesta és una novel·la 'inspirada' en el poeta i que realment vol contar la història d'un jove republicà que s'enfronta a les hostilitats de la vida (la malaltia, la Guerra Civil i la postguerra) amb la literatura. 'L'art com a tendresa protectora davant les ofenses de la vida, ha sentenciat Estrada.