"Juanjo: som a Manresa, la capital del Bages, i gràcies a aquesta gent que tenim al davant, parlem en català i no en francès". D'aquesta manera tan planera va justificar l'actor Santi Millán davant del protagonista de Bruc, Juan José Ballesta, la preestrena de la pel·lícula ahir en una sala 1 del cinema Atlàntida gairebé a vessar. La seva entrada havia estat sorollosa, justificadament. Manresa va rebre el Timbaler, l'heroi, amb una tabalada. I, com en la guerra del Francès, els encarregats de fer soroll eren de casa, els tabalers de Xàldiga.

L'arribada dels actors de renom va crear expectació a la capital del Bages. Especialment esperada era la visita de Ballesta, que si bé va debutar fa deu anys amb El Bola, d'Achero Mañas, ara sembla que s'ha especialitzat en les pel·lícules d'acció, amb Entre lobos en cartellera i Hispania a la televisió. Les fans l'esperaven a la porta dels multicinemes, i van aconseguir el que anhelaven: fotos i petons. L'actor ("que guapo", sospiraven algunes) no va tenir un no per a ningú, tot i que havia arribat just de temps per assistir a la preestrena. Com a protagonista, Santi Millán, que va ser el primer d'arribar i de començar a acontentar les fans (també amb fotos i petons), es va encarregar de deixar-lo sol davant dels focus.

L'equip de la pel·lícula, que també encapçalaven el director Daniel Benmayor (guanyador del Goya al millor documental l'any passat per Garbo, el hombre que salvó el mundo) i el productor, Edmon Roch, va ser rebut pel periodista Jordi Basté, de Rac1, que es va encarregar de fer de mestre de cerimònies. Després de la rebuda al vestíbul, tots plegats van fer entrada a la sala, que ja era plena. Entre el públic, veïns del Bruc, vinguts en autocar, alguns dels quals han fet d'extres a la pel·lícula. Com Marc Ribera, de 14 anys, que fa de noi ferit en una escena nocturna rodada a Mura. O com Joan Simó, de 65 anys, que va rodar una dotzena d'escenes com a avi del protagonista, també a Mura i a Santa Cecília i que, a partir d'aquesta experiència, ja ha participat en 5 o 6 films més.

El públic es va assabentar abans de la projecció que Santi Millán fa de dolent, de català renegat, que ajuda els francesos que volen capturar el Timbaler, i que Juanjo Ballesta parla un català correctíssim a la pantalla, tot i que és de Parla (Madrid). Però van haver de descobrir en les imatges com les muntanyes de Montserrat es converteixen en un protagonista més del film, perquè ajuden el Timbaler a vèncer l'exèrcit i també a eliminar l'esquadró que el vol matar.